Fare for omfattende buss-streik fra torsdag

1.500 bussjåfører kan bli tatt ut i streik fra torsdag dersom partene i bussoppgjøret ikke kommer til enighet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
1.500 bussjåfører kan bli tatt ut i streik fra torsdag dersom partene i bussoppgjøret ikke kommer til enighet. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra kommende torsdag kan 1.500 bussjåfører være i streik, og lamme busstrafikken på blant annet Gardermoen lufthavn og i Trondheim sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Streikeuttak i bussoppgjøret:

Dersom partene i bussoppgjøret ikke kommer til enighet, blir 1.500 bussjåfører tatt ut i streik fra torsdag. Første streikeuttak omfatter disse bedriftene:

  • Tide Buss AS avd. Turbil Bergen
  • Tide Buss AS avd. Turbil Haugesund
  • Boreal Travel AS avd. Hafrsfjord
  • Boreal Travel AS avd. Kristiansand
  • Nettbuss AS avdeling Gardermoen
  • Unibuss Ekspress AS
  • Trønderbilene AS avdeling Trondheim
  • Tide Buss AS avdeling Midt-Norge
  • Nettbuss AS avd. Sorgenfri, Trondheim
  • Nettbuss Travel AS avd. Trondheim
  • Drangedal Bilruter
  • Norgesbuss AS (Østlandet)

Meklingen for mer enn 12.000 fagorganiserte bussjåfører starter tirsdag. Bussoppgjøret omfatter fire fagforbund og de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Yrkestrafikkforbundet, Norges Transportabeiderforbund, YS Spekter og LO stat har samordnet streikeuttaket i oppgjøret som omfatter mer enn 90 prosent av norske bussjåfører.

Les også: Fare for storstreik i staten

Kommersielle ruter

Passasjertrafikken på Oslo lufthavn Gardermoen og shuttletrafikken til hotellene vil stoppe opp dersom det blir streik. I tillegg vil all rutekjøring i Trondheim sentrum stanse opp. Det samme gjelder Kystbussen fra Kristiansand – Haugesund – Stavanger-Bergen og rutene til Norgesbuss på Østlandet bli rammet. Det samme gjelder rutene til Unibuss Ekspress.

Les også: Nesten 6.000 i streik fra lørdag

Opptrappingsavtale

Partene står langt fra hverandre og fra arbeidstakersiden beskyldes NHO Transport og Spekter for å gå fra tidligere avtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeidsgiverne løper fra enigheten vi har hatt siden 2007 om at bussjåførene skal ha en lønn på linje med industrien, uttalte 2. nestleder i Transportarbeiderforbundet, Dag-Einar Sivertsen da streikeuttaket ble kjent fredag.

Den felles forhandlingslederen for sjåførene, Linda Jæger, argumenterte for at sjåførene utsettes for knallharde rutetider med få pauser.

– Sjåførene må få tid nok til å gå på toalettet og strekke på beina etter mange timer i stolen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sykehushoteller får ikke dispensasjon fra streik

Ikke mer til sjåførene

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO transport, sier de ikke kan gi bussjåførene mer enn andre grupper.

– Vi har tilbudt våre motparter det samme oppgjøret som andre har fått, og som andre grupper har akseptert. Vi har ingen grunn til å gå høyere med bussjåførene enn det andre grupper har fått så langt i årets oppgjør, sier Stordrange til NTB.

Han beklager utsiktene til en streik som lammer busstrafikken i Trondheim og som i første omgang går ut over kommersielle ruter.

– Vi er opptatt av å unngå en konflikt. En buss-streik går ut over tredjeperson i form av passasjerer som skal på jobb, studier eller på skole, sier han.

Les også: Dine rettigheter ved streik