Meny

Jobbskader og sykdom koster 30 milliarder årlig

Arbeidsulykker og sykdom koster samfunnet milliarder. Her fra en kranulykke i Bergen i februar. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsfall, sykdom og skader på norske arbeidsplasser koster samfunnet 30 milliarder kroner årlig. Men mye kunne vært unngått med bedre forebygging.

En rapport fra SINTEF, på oppdrag fra Arbeidstilsynet, viser at tapte leveår og tapt livskvalitet som følge av sykdom og skader utgjør 63 prosent av den totale kostnaden på 30 milliarder kroner.

Resten er direkte kostnader til behandling, uførepensjon og tapt produksjon.

De to viktigste årsakene til tapt livskvalitet på grunn av sykdom eller jobbskader er smerter i korsryggen og lungekreft, mens klemulykker er den type ulykker som fører til flest dødsfall og koster samfunnet mest penger.

Arbeidstilsynet gjennomfører bortimot 18.000 tilsyn hvert år og ser at det er stort potensial for bedre forebygging på norske arbeidsplasser.

– Godt HMS-arbeid lønner seg, både for de ansattes sikkerhet og helse, for bedriftene og for samfunnsøkonomien, sier direktør Ingrid Finboe Svensen i Arbeidstilsynet.

Hun sier at mange gjør en god innsats, men at altfor mange ikke har det mest elementære på plass for å hindre arbeidsrelatert sykdom og skade.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus