Nordea mistet 4.000 kunder da de slo ned på skatteflukt

Storbanken Nordea mistet rundt 4.000 kunder da de i 2009 strammet inn rutinene for ikke å bidra til skatteunndragelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Slike kunder gjør det ingenting at vi mister, sa toppsjef Casper von Koskull på en pressekonferanse i Stockholm torsdag.

Kundene som tydeligvis ikke satte pris på de nye reglene, var tilknyttet Nordea Luxembourg.

Von Koskull understreket at Nordea ikke aksepterer at kunder bruker banken til skatteunndragelse eller til å gjemme penger. Samtidig sa han at det kan være akseptabelt å bruke såkalte «off shore-strukturer» i enkelte situasjoner.

Også Snorre Storset, som leder Nordea Norge og konsernets avdeling for såkalt wealth management, deltok på pressekonferansen. Det gjorde også Nordea-sjefen Erik Ekman.

Gransking

Nordea skal gjennomføre en intern gransking for å være sikre på at banken følger alle regler som skal forhindre hvitvasking av penger, ifølge von Koskull.

Verken han, Storset eller Ekman ønsket å si stort om spesifikke kunder på pressekonferansen. Svenske medier har de siste dagene kritisert bankens bruk av skatteparadiser basert på informasjon fra dokumentene som stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Ifølge kringkasteren SVT har banken de siste årene lånt ut flere milliarder kroner som via en rekke selskaper i skatteparadiser har endt opp hos den kasakhstanske oligarken Serzjan Zjumasjov.

Forsvarte Wærsted

På pressekonferansen forsvarte Storset sin norske forgjenger Gunn Wærsted, som i likhet med ham var sjef for Nordea Norge og hele konsernets wealth management.

– Hun var sterkt involvert i å utforme retningslinjene som gjorde at vi gikk lenger enn vi måtte for å unngå at vi skulle bli brukt til å unngå skatt, sa Storset.

Wærsted er i dag styreleder i Telenor, og selskapet har opplyst at det skal se nærmere på hennes rolle i forbindelsene med anklagene som er rettet mot Nordea.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik har sagt han mener Wærsted bør redegjøre for sin rolle i banken.

Tidligere har Nordea hatt forbindelser både til Mossack Fonseca og andre firmaer som bistår kunder ved opprettelse av selskaper i land som regnes som skatteparadiser. Nå vil imidlertid banken kutte all kontakt med Mossack Fonseca.

På pressekonferansen gjorde von Koskull det klart at han ikke kan garantere hvordan Nordeas innsats mot skatteunndragelse var før 2009, og at han ikke ønsker å spekulere rundt dette.

Se hele pressekonferansen her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus