Nordea tror på nullrente i løpet av året

I en ny makrorapport anslår Nordea Markets at styringsrenten fra Norges Bank settes ned til 0 prosent i løpet av året. Men analytikerne tviler på negativ rente etter det.
I en ny makrorapport anslår Nordea Markets at styringsrenten fra Norges Bank settes ned til 0 prosent i løpet av året. Men analytikerne tviler på negativ rente etter det. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Nordea Markets tror at Norges Bank i løpet av året vil redusere styringsrenten til 0 prosent for å unngå at krona styrker seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i rapporten «Nordea Economic Outlook», som blir presentert onsdag. Nordea har ikke tro på ytterligere kutt til negative renter fra sentralbanken.

– De økonomiske virkningene av nye rentekutt svekkes når styringsrenten nærmer seg, og kommer under null. En viktig årsak er at bankene vegrer seg for å sette ned sine innskuddsrenter til publikum til under null i frykt for kundeflukt og uttak av kontanter, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i rapporten.

Hittil har fire sentralbanker senket rentene sine til under null. Olsen mener negative renter fremstår som et våpen som nå brukes i en internasjonal valutakrig.

– Også Norges Bank kan bli presset inn i en krig de trolig ikke ønsker å være deltager i. Det er en alles kamp mot alle og et «race to the bottom». Den kampen kan ikke alle vinne, skriver han.

Les også: Denne uken kan rekordlav rente bli enda lavere

Dempe fall

Nordea tror på fortsatt nedgang i oljerelaterte næringer, men anslår at investeringsnivået ikke vil falle så brått som i år. Nedturen i norsk økonomi er først og fremst en oljehistorie, mener banken.

– En grei vekst i etterspørselen i resten av økonomien og en svak krone bidrar til å dempe fallet, heter det i rapporten, som anslår at den økonomiske veksten ender på 1 prosent i år og at inflasjonen vil være 2 prosent ved utgangen av året.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Bunnen nådd

Makrorapporten fra Nordea slår fast at norsk økonomi har håndtert oljeprisfallet «forbausende bra», og at vi kan ha det verste bak oss. Nordea tror vi har nådd bunnen i oljeprisen og anslår at den vil stige opp mot 50 dollar fatet mot slutten av året og stabilisere seg på rundt 60 dollar i løpet av 2017.

I morgen, torsdag 17. mars, får vi vite om Norges Bank kutter renten til 0,5 prosent - som de fleste eksperter spår.

ABC Nyheter har snakket med de største bankene i Norge for å høre om de kutter boligrenta dersom styringsrenten kuttes til 0,5 prosent.

Les også: Styringsrente på 0 prosent i Euro-sonen

Personvernpolicy