Analyse:Bånn pinne for å berge norsk økonomi

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) står i spissen for regjeringens kamp mot økt ledighet og mager vekst.
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) står i spissen for regjeringens kamp mot økt ledighet og mager vekst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen, sentralbanken og arbeidslivets parter driver krisehåndtering på hver sin kant for å hindre at norsk økonomi synker ned i gjørma. Det handler om budsjett, rente og lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljenedturen har omsider rammet Norge, i form av økt ledighet og mager vekst.

Men når alarmen nå har gått, er det en viktig erkjennelse at Norge er fantastisk godt rustet til å unngå at økonomien går i revers.

Nå ser vi hvorfor.

Pøser på i budsjettet

Mandag begynte regjeringen arbeidet med neste års statsbudsjett. Det viktigste målet med budsjettet er å bidra til at noen av de over 30.000 tapte oljejobbene, blir erstattet.

Et oljefond med 7.000 milliarder kroner gir finansminister Siv Jensen (Frp) et enormt handlingsrom, og ingenting tyder på at oljepengebruken blir strammet inn.

I år skal en pakke på fire milliarder kroner bidra til flere jobber, og vi vil se nye tiltak i 2017. Samtidig skal satsing på samferdsel, forskning og utdanning skape jobber på lang sikt.

Usikkerhet rundt både inntekter og utgifter gjør budsjettarbeidet mer krevende enn vanlig. Lav oljepris gir færre skattekroner i statskassen, mens asyltilstrømningen kan gi økte utgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det å pumpe mer penger inn i økonomien gir utvilsomt økt aktivitet.

Les også: Olsen: Ny krise ute kan true norsk økonomi

Nytt rentekutt

Også i rentepolitikken er det full gass. Alt tyder på at styringsrenten kuttes til 0,5 prosent på rentemøtet 17. mars. Sentralbanksjef Øystein Olsen utelukket i februar overfor NTB verken negativ styringsrente eller ukonvensjonelle tiltak.

Med andre ord: det finnes fortsatt mer tørt krutt.

Faren er likevel at renten har blitt så lav at den ikke lenger fører til økte utlån fra bankene. Bankenes krav til egenkapital og inntjening kan føre til at de ikke tør ta sjansen på å følge Norges Bank nedover. Da kan effekten av nye kutt utebli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men isolert sett er rentekutt klassisk politikk for å motvirke nedgang.

Rentekuttene har også svekket kronen og slik hjulpet eksportindustrien på et kritisk tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tilliten til norsk økonomi svikter hos forbrukerne

«Null, null, null»

På arbeidsmarkedet har krisestemningen festet seg. Men et fleksibelt arbeidsmarked og et godt velferdsnett demper i seg selv krisen: Tre av fire oljeingeniører var i jobb to måneder etter at de meldte seg ledige, ifølge Nav.

Norsk industri, som tirsdag innleder lønnsforhandlinger med Fellesforbundet, har varslet «null, null, null» i lønnstillegg i år. LO ønsker å opprettholde kjøpekraften, men har innsett at moderasjon er nødvendig for å berge arbeidsplasser.

Statsminister Erna Solberg (H) ga i helgen ros til partene for å legge opp til et oppgjør som «ser ut til å bli bra for norsk økonomi» – altså svært stramt. Som følge av asyltilstrømningen skal dessuten et nytt utvalg gi en oppdatert vurdering av lønnsdannelsen og utfordringer for økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sum: Det går mot moderate lønnsoppgjør, både i år og fremover, for å unngå at for kraftig lønnsvekst rammer næringslivet.

Les også: Økokrim frykter fortsatt dårlig økonomi

Sjokk utenfra

Innenfor Norges grenser mener Finanstilsynet at norsk økonomi kan bli truet av høy gjeld og boligpriser som når nye høyder med rekordlave renter.

Men sentralbanksjefen mener et sjokk utenfra kanskje er den største trusselen mot norsk økonomi.

Én faktor er stor usikkerhet rundt oljeprisen, som har falt som en stein siden 2014. Hvis prognosene om problemer i Kina slår til, vil verdensøkonomien kunne bli rammet av en ny finanskrise. Og Europa er fortsatt ikke friskmeldt etter eurokrisen.

Alt dette påvirker Norge. Men foreløpig tyder lite på massearbeidsledighet og økonomisk kollaps. Mer trolig er svakere vekst, både i økonomien og i kjøpekraften.

Norge vil fortsatt være et land som flyter av melk og honning.

Les også: Største fall i Kinas eksport siden finanskrisen