NHOs lønnsgeneral ber LO lytte til Olsen

Årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen griper rett inn i det forestående lønnsoppgjøret. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener arbeidstakerne må godta flere år uten lønnsvekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Olsen har en klar analyse som jeg tror de fleste er enige i. Vi må ha flere år uten reallønnsvekst – og så må vi ha en forsiktig oljepengebruk, sier arbeidsgivernes lønnsgeneral til NTB.

Om kort tid innleder Stein Lier-Hansen og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri årets lønnsoppgjør sammen med sin motpart i LO, Fellesforbundets ferske leder Jørn Eggum.

– Jeg forutsetter at alle parter innen arbeidslivet støtter opp og gjør sin del av jobben, sier Lier-Hansen, som får full støtte fra NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Sentralbanksjefen bekreftet at dette må bli et må bli et meget moderat oppgjør. Men det gjelder ikke bare i år, det må vi også ha i årene som kommer, sier hun.

«Winter is coming»

Sentralbanksjefen la an en dyster tone i årstalen til landets politiske og finansielle elite torsdag. Han slo fast at en lang sommer er over for norsk økonomi.

– Nå kommer vinteren, sa Olsen, med henvisning til den populære TV-serien «Game of Thrones».

Skulle verden bli rammet av en ny finanskrise, vil det skje på et verst tenkelig tidspunkt for Norge, ifølge sentralbanksjefen. Han konstaterer at den rekordlave styringsrenta fratar Norges Bank et viktig virkemiddel, nemlig å kutte renten for å stimulere til vekst i økonomien. Det er rett og slett ikke så mye mer å spille på – dersom en ny krise skulle ramme.

– Andre politikkområder må da ta et større ansvar, sa Olsen i talen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun tar oppfordringen fra sentralbanksjefen. Det viktigste framover blir å stimulere til innovasjon, nytenking og nye arbeidsplasser, anfører hun.

– Vi går inn i en situasjon hvor vi skal skape jobbene i mer konkurranse med andre land. Som sentralbanksjefen sa, kommer det til å ta tid. Det er lettere å avvikle jobber man har, enn å skape nye, sier Solberg til NTB.

Se video: Erna Solberg: – Kommer til å ta tid

Oljepenger

SV og Ap mener talen til sentralbanksjefen er en klar melding til regjeringen om å knappe inn på oljepengebruken. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen dessuten bruker oljepengene feil.

– De bruker pengene på varige tiltak og skattekutt med dårlig effekt. Dermed svekker de det økonomiske handlingsrommet for sterkere tiltak mot arbeidsledigheten, dersom situasjonen skulle forverre seg, sier han.

– Jeg synes det er greit det sentralbanksjefen sier, at det er rom i vanskelige tider for å bruke mer penger, selv om vi på lang sikt bør komme mer i tråd med lav oljepengebruk, repliserer Solberg.

Lave renter

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier det virker lite sannsynlig at rentene vil øke fremover, etter å ha hørt sentralbanksjefens tale torsdag kveld.

– Lave renter blir den nye normalen, og det må vi regne med lenge, sier Bruce, som framover spår økende arbeidsledighet, lavere inntektsvekst og mindre vekst i norsk økonomi.

Se video: Erik Bruce: – Må regne med lave renter lenge

Sentralbanksjef Øystein Olsen understreker på sin side at Norge har et stort handlingsrom i pengepolitikken.

– Vår styringsrente er ikke null. Renten er vårt virkemiddel og vi har fortsatt handlingsrom, dersom det skulle være behov for det, sier Olsen.

Han vil verken utelukke negativ styringsrente eller ukonvensjonelle tiltak fra Norges Banks side. I finanspolitikken har Norge 7.000 milliarder kroner i oljefondet, som kan brukes til å smøre økonomien.

Se video: Øystein Olsen: – Ingenting kan utelukkes for fremtiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus