Olsen: Ny krise ute kan true norsk økonomi

Skulle verden bli rammet av en ny finanskrise, vil det skje på et verst tenkelig tidspunkt for norsk økonomi, advarer sentralbanksjef Øystein Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har noen særlige utfordringer. Men skulle en ny nedtur internasjonalt komme på toppen av den omstillingsprosessen vi er inne i, er timingen dårlig, sier Olsen til NTB.

– Dette er nok den største bekymringen fra vårt ståsted og for utsiktene for norsk økonomi, konstaterer han.

Olsen holdt torsdag sin årstale i Norges Banks lokaler. Kraftig børsuro siden nyttår har fått finansanalytikere til å advare mot at en ny finanskrise kan være under oppseiling.

– Skulle det nå komme en ny nedtur globalt, har sentralbanker lite å stå imot med, konstaterer Olsen.

Grunnen til det er at verdensøkonomien fortsatt sliter med følgene av finanskrisen i 2008. Det har ført til en periode med historisk lave renter både i Norge og utlandet og brakt sentralbankene ut i nytt og ukjent terreng.

– Trolig er perioden med lave renter langt fra over, sa Olsen i talen.

Erna Solberg: – Kommer til å ta tid

Under null

Sentralbanksjefen viser til at lave renter og andre mer utradisjonelle stimuleringstiltak har virket i USA og Storbritannia og delvis også i eurosonen.

Men de lave rentene fratar sentralbankene deres viktigste virkemiddel hvis en ny krise skulle inntreffe, nemlig å kutte renten for å stimulere økonomien.

– Andre politikkområder må da ta et større ansvar, sa Olsen i talen.

Lave renter fører samtidig til at gjelden vokser gjennom ytterligere låneopptak. Av det kan følge krav om fortsatt lave renter og en spiral det kan være vanskelig å komme ut av, påpeker Olsen.

– På sikt må verden ut av det nåværende lavrentescenarioet. Men det kan ta lang tid, sier han.

I Sverige, Japan og eurosonen har renten på forretningsbankenes innskudd i sentralbanken falt til under null.

Olsen frykter at effekten av nye rentekutt kan bli svekket når renten kommer under null. Én grunn er at bankene vegrer seg for å sette negative innskuddsrenter. Det gjør at lavere styringsrente kan få mindre virkning på utlånsrentene enn normalt.

Erik Bruce: – Må regne med lave renter lenge

– Flere bein å stå på

Verdens børser har falt kraftig over nyttår, og for Norges del vil en ny finanskrise komme på et kritisk tidspunkt. Oljenedturen er et faktum, 30.000 oljejobber er borte og veksten i Fastlands-Norge var på 1 prosent i fjor.

– Økonomisk sett har vi hatt en usedvanlig lang sommer. Nå kommer vinteren, sa Olsen til Norges finanselite.

Norsk økonomi står midt i en todelt omstilling. Olje- og gassektoren, som fortsatt er og vil forbli stor, må få ned sine kostnader. Samtidig må det skje en omstilling i det øvrige næringslivet.

– Vi trenger flere bein å stå på. Norsk økonomi må bli mer konkurransedyktig på et bredere spekter på varer og tjenester, sier sentralbanksjefen.

Med flere rentekutt har Norges Bank sørget for tilgang på kreditt og bidratt til at kronen har svekket seg kraftig. Også lavere lønnsvekst enn i andre land kan bedre konkurranseevnen.

Utelukker ikke nullrente

Olsen understreker at Norge har stort handlingsrom i pengepolitikken.

– Vår styringsrente er ikke null. Renten er vårt virkemiddel og vi har fortsatt handlingsrom, dersom det skulle være behov for det, sier Olsen.

Han vil verken utelukke negativ styringsrente eller ukonvensjonelle tiltak fra Norges Banks side.

– Ingenting kan utelukkes for fremtiden. Men på hovedstyrenivå har vi ikke vurdert andre virkemidler enn renteendringer, sier Olsen.

I finanspolitikken har Norge 7.000 milliarder kroner i oljefondet, som kan brukes til å smøre økonomien.

Siv Jensen: – Skal bruke penger riktig

Kristin Skogen Lund: – Det kommer til å ta tid


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus