Iran støtter tiltak for å øke oljeprisene

En oljeplattform på det iranske Soroush-felte i Persiabukta. Bildet er fra 2005.
En oljeplattform på det iranske Soroush-felte i Persiabukta. Bildet er fra 2005. Foto: Raheb Homavandi / Reuters

Iran støtter forslagene fra andre store oljeproduserende land om å bidra til stabilisering og økte oljepriser, opplyser landets oljeminister Bijan Zanganeh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser fram til starten på et samarbeid mellom OPEC og land utenfor OPEC, og vi støtter ethvert tiltak som kan stabilisere markedet og øke oljeprisene, sier Zanganeh ifølge myndighetenes nyhetstjeneste Shana.

Oljeministerens uttalelser kom etter at han hadde avsluttet et møte med sine kolleger fra Irak, Venezuela og Qatar tidligere onsdag. Møtet fant sted dagen etter at Saudi-Arabia og Russland ble enige om å fryse oljeproduksjonen på nivået den lå på i januar for å heve oljeprisene.

Økt produksjon

Zanganeh har etter møtet ikke nevnt noe om Irans tidligere gjentatte uttalelser om at landet planlegger å øke oljeproduksjonen.

– Å be Iran om å fryse oljeproduksjonsnivået er ulogisk, sa den iranske OPEC-representanten Mehdi Asali til avisen Sargh før møtet fant sted onsdag.

Hvis Iran skulle øke sin egen produksjon, kan det bli vanskelig å enes om en internasjonal produksjonsfrys for å heve oljeprisen.

De fleste internasjonale sanksjonene mot Iran ble nylig opphevet i tråd med den internasjonale avtalen om landets atomprogram. Dermed har iranerne mulighet til å øke oljeeksporten, noe de også akter å gjøre.

Les også: Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten

Håper på samarbeid

Russland og OPEC-landene Saudi-Arabia, Qatar og Venezuela sa tirsdag at de er villige til å fryse sin oljeproduksjon på nivået den lå på i januar. Forutsetningen er at andre store produksjonsland gjør det samme.

To kilder med nær kjennskap til OPEC-diskusjonene sier til nyhetsbyrået Reuters at Iran kan bli tilbudt spesielle betingelser hvis landet godtar å samarbeide. Hva slags ordninger dette kan dreie seg om, er ikke kjent.

Les også: Laveste BNP-vekst for Norge siden finanskrisen i 2009

Oljeprisøkning

Prisen på nordsjøolje har falt fra om lag 115 dollar fatet sommeren 2014 til mellom 30 og 35 dollar nå. Situasjonen har skapt betydelige økonomiske problemer for en rekke land med stor oljeeksport.

Oljeprisene steg onsdag etter at Irans oljeminister uttrykte støtte til planen om å fryse produksjonen til januar-nivå. Nordsjøolje med levering i april ble omsatt for 34,50 dollar fatet da London-børsen stengte onsdag ettermiddag, en oppgang på 2,32 dollar fra dagen før. Amerikansk lettolje med levering i mars steg 1,62 dollar til 30,66 dollar fatet på New York-børsen.

Les også:

Tilliten til norsk økonomi svikter hos norske forbrukere

EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag

Personvernpolicy