Russland og Saudi-Arabia åpner for å fryse oljeproduksjonen

En arbeider på et oljeanlegg i Sibir i Russland.
En arbeider på et oljeanlegg i Sibir i Russland. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia, Russland, Qatar og Venezuela vil fryse oljeproduksjonen – men bare hvis andre store produsenter gjør det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser landenes oljeministre etter et møte i Doha tirsdag. Tanken er å holde produksjonen på nivået den lå på i januar for å stabilisere oljeprisen.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi mener dette vil være et tilstrekkelig tiltak, og understreker samtidig at oljekjøpernes etterspørsel skal møtes. Nye tiltak for å stabilisere markedet kan bli vurdert i løpet av de neste månedene, ifølge Naimi.

En forutsetning for produksjonsfrysen er at flere andre store produsenter gjør det samme. Hvor stor effekt enigheten mellom de fire landene får, er derfor høyst usikkert.

– Hvis Iran og Irak ikke er med på avtalen, er den ikke mye verdt. Og i tillegg har vi spørsmålet om hvorvidt avtalen vil bli overholdt, sier analytiker Eugen Weinberg fra Commerzbank AG til nyhetsbyrået Bloomberg.

Les også: Laveste BNP-vekst for Norge siden finanskrisen i 2009

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran deltok ikke

Iran, som ikke var til stedet på møtet i Doha, har varslet økt oljeeksport nå som mange av de internasjonale sanksjonene mot landet er opphevet.

Forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia er for tiden svært spent, siden de to landene støtter hver sin side i borgerkrigen i Syria. Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino sier det skal holdes nye oljesamtaler med Iran og Irak onsdag.

Oljeprisen steg i timene før møtet i Doha, før den brått falt over 4 prosent da resultatet ble kjent. Årsaken var trolig at aktører i markedet hadde håpet på en mer omfattende eller effektiv avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten

– En viss skuffelse

Oljeproduksjonen til de fire landene på Doha-møtet har ikke steget den siste tiden, ifølge Weinberg. Han antyder at en eventuell produksjonsfrys derfor ikke vil få så stor betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at landene er villige til å fryse produksjonen, har fått markedene til å reagere med en viss skuffelse, ifølge Fawad Razaqzada fra selskapet City Index. Han mener det i forkant av møtet var forhåpninger om et kutt i oljeproduksjonen.

– På kort sikt kan oljeprisene bli satt under nytt press. Likevel er dette et skritt i riktig retning. Hvis andre store produsenter gjør det samme, bør dette i det minste hindre nye store oljeprisfall, mener han.

Les også:

Tilliten til norsk økonomi svikter hos norske forbrukere

EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag