USA står overfor ny økonomisk usikkerhet

USAs sentralbanksjef Janet Yellen orienterte onsdag Kongressen om pengepolitikken. Hun varsler økonomisk usikkerhet.
USAs sentralbanksjef Janet Yellen orienterte onsdag Kongressen om pengepolitikken. Hun varsler økonomisk usikkerhet. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

USAs økonomi står overfor nye utfordringer som følge av lavere innenlandsk vekst og global usikkerhet, mener landets sentralbanksjef Janet Yellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De økonomiske kårene i USA har i det siste blitt preget av lavere vekst. Denne utviklingen, hvis den fortsetter i samme spor, kan legge en demper på utsiktene for den økonomiske aktiviteten og arbeidsmarkedet, sa Yellen i sin halvårlige orientering i Kongressen om pengepolitikken onsdag.

Hun peker i særdeleshet på bekymringer rundt Kinas svekkede valuta og økonomiske utsikter, som igjen påvirker finansmarkedene globalt. I sin tur kan det føre til svekket etterspørsel etter amerikanske varer på verdensmarkedet, som igjen kan bidra til strammere økonomi i USA, mener Yellen.

USAs sentralbank kommer til å heve rentenivået gradvis, men det er ikke innprogrammert noen kjøreplan for dette, og sentralbanken kan komme til å kjøre et saktere løp «hvis den økonomiske utviklingen skulle skuffe», la hun til.

En rekke analytikere har uttalt at de ser for seg fire renteøkninger i år, men de har nå nedjustert utsiktene og mener det vil finne sted kun to eller færre renteøkninger i 2016.

Les også:

Storbank: 81 prosents risiko for resesjon i Norge

Analytiker: – Er det 2008 en gang til?

Personvernpolicy