Meny

Færre med heltidsjobb, mens andelen deltidsansatte øker

Fra 4. kvartal 2014 til 4. kvartal 2015 ble det 19 000 færre sysselsatte på heltid, mens det ble like mange flere på deltid. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Utviklingen er svært bekymringsfull, sier YS-forbundet Negotia.

Fra fjerde kvartal i 2014 til fjerde kvartal i 2015 ble det 19.000 færre sysselsatte på heltid, mens det ble like mange flere på deltid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Samtidig viser tallene at arbeidsledigheten er uendret på 4,6 prosent med 127.000 arbeidsløse her i landet. Tallet på registrerte arbeidsledige og folk på tiltak hos Nav gikk opp med 3.000 fra august til november.

– Urovekkende utvikling

– Denne utviklingen er urovekkende. Målet er at alle som ønsker det skal ha fulltidsstillinger. Det gir mer stabilitet og forutsigbarhet for den enkelte arbeidstaker, sier Arnfinn Korsmo leder i YS-forbundet Negotia, med 21.800 medlemmer i privat sektor, i en pressemelding.

Økningen i deltidssysselsettingen gikk særlig opp blant unge menn. Fra siste kvartal i 2014 til siste kvartal i 2015 økte tallet på menn i deltidsjobb med 22.000. Mesteparten av denne økningen skjedde hos menn under 30 år.

Les også: Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016

– Ha is i magen

– Det er fryktelig dumt å kvitte seg med verdifull kunnskap som gjør at bedriften ved neste korsvei taper konkurranse mot andre virksomheter som har vært lure nok til å ta vare på sin viktigste innsatsfaktor. Våre medlemmer er opptatt av å bidra til å sikre levedyktige arbeidsplasser. Det gjør vi gjennom godt samarbeid, ikke via ugjennomtenkte oppsigelser, sier Korsmo videre og oppfordrer arbeidsgiveren til å ha is i magen.

Forbundet har i hele fjor og fortsatt nå på nyåret stor pågang fra medlemmer som rammes av omstillinger og nedbemanninger.

– I mange sammenhenger inngås det nå avtaler om sluttpakker. En effekt av det er at vi får store mørketall med reelt ledige. Dette kommer først til syne når sluttpakkene opphører. Det er av denne grunn jeg frykter vi fremover vil oppleve ny stigning i ledigheten, sier Korsmo.

Les også: Slutt på ferietillegg for dagpengemottakere?

Svak nedgang i EU

I EU var 9,1 prosent av arbeidsstyrken ledig i november, en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra august. Men forskjellene mellom EU-landene er store. Ledigheten var 21,4 prosent i Spania, 11,3 i Italia, 10,1 i Frankrike og 4,5 i Tyskland. I Danmark og Sverige var arbeidsledigheten på henholdsvis 6 og 6,8 prosent i november.

Les også: Arbeidsledigheten i Norge kan bli høyere enn i USA

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus