Lav oljepris bremser global økonomisk vekst

Pilene peker nedover på verdens børser, og oljeprisnedgangen er en stor bidragsyter. Bildet er fra Frankfurt-børsen.
Pilene peker nedover på verdens børser, og oljeprisnedgangen er en stor bidragsyter. Bildet er fra Frankfurt-børsen. Foto: Staff / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsiktene til oppgang i den globale økonomien er dystre. Lave oljepriser har skylden, mener analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag står vi overfor en situasjon der det bare finnes dårlige nyheter på kort sikt, sier sjeføkonom Jean-Michel Six, som har ansvar for regionene Europa, Midtøsten og Afrika i kredittvurderingsbyrået Standard and Poor's.

Mens folk flest nå opplever at de sitter igjen med mer penger i lomma etter å ha fylt opp tanken, har de samme lave oljeprisene en uunngåelig negativ påvirkning på verdensøkonomien. Land som produserer olje har mistet inntekter som følge av fallende etterspørsel i Kina.

Les også: Noen jubler for oljeprisens stup

Velferdskutt

Jo lenger oljeprisene holder seg lave, desto tyngre blir den økonomiske smerten for oljeproduserende land som er avhengig av eksportoverskudd for å finansiere velferdstiltak i eget land.

– Økonomiske belastninger i mange oljeeksporterende land innskrenker muligheten deres til å glatte over prisnedgangen, noe som igjen medfører en merkbar reduksjon i den innenlandske etterspørselen, påpekte Det internasjonale pengefondet i en rapport i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo lenger oljeprisnedgangen varer, desto mer kommer vinnerne og taperne til å øke avstanden seg imellom, enten det er snakk om land eller sektorer, sier Ludovic Subran, sjeføkonom ved Euler Hermes.

Les også: Verdier for 40 milliarder kan forsvinne fra børsselskap

Energisektoren rammes

Den franske tankesmia Coe-Rexecode mener de umiddelbare taperne er eksporterende land. Oljeprodusenter har innført innstrammingstiltak. Selskaper i energisektoren står overfor fallende aksjekurser. For dem som trodde fornybar energi skulle være redningen, er det liten trøst å finne: Med så lave oljepriser som nå, ser man få grunner til å satse på fornybar energi. Tesla-grunnlegger Elon Musk konstaterer at tidene nå er vanskelige.

– Det kommer til å bli konsekvenser for energisektoren, advarer sjeføkonom Olivier Garnier ved Societe Genrale. Han er bekymret over industriens voksende gjeld.

Moody's advarte fredag om at 120 energi-, metall- og gruveselskaper risikerer å bli nedgradert.