NHO og europaminister Elisabeth Aspaker:– TTIP kan vekke til live norsk EU-debatt

Høyres nyutnevnte europaminister Elisabeth Aspaker. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Høyres nyutnevnte europaminister Elisabeth Aspaker. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker norsk EU-medlemskap. Men en EU-debatt er ikke relevant nå. En TTIP-avtale mellom EU og USA kan forandre på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva i all verden er TTIP?

USA og EU: Verdens to største økonomier forhandler om tollettelser, felles regler og standarder på nær sagt alle vare- og tjenesteområder og for bedre betingelser for utenlandske investorer. USA og EU kaller avtalen de vil komme frem til for TTIP, transatlantisk handels- og investeringspartnerskap.

Hva med oss? Norge må på grunn av EØS-avtalen overta mye av regelverket EU innfører, og blir dermed underlagt det USA og EU måtte komme frem til. Dessuten kan norsk konkurranseevne på eksport til EU og USA bli svekket.

Lesestoff om TTIP hos:

USAs handelsepartement USTR

EU-kommisjonen

Nærings- og handelsdepartementet

Handelskampanjen

Attac Norge

EU-parlamentet

EU-kommisjonen

Civita

Det sa NHO-direktør for internasjonalisering og europapolitikk, Tore Myhre, til Høyres europapolitiske konferanse i Oslo lørdag.

Den nyutnevnte europaminister Elisabeth Aspaker (H) sier seg enig:

– Jeg tror at enhver utvikling i EU på områder som er viktige for Norge og hvor vi står på utsiden, vil reise spørsmålet og underbygge at det faktisk har ulemper å ikke være medlem, sier Aspaker til ABC Nyheter.

Det skjedde da hun holdt sin første tale som europaminister, og innledet med å konstatere at bare 28 prosent av Høyres egne medlemmer går inn for norsk EU-medlemskap nå.

Det går frem av meningsmålinger publisert i avisene Nationen og Klassekampen.

Men det tror altså Aspaker og Myhre at vellykkede forhandlinger om en handels- og investeringsavtale mellom EU og USA, TTIP, kan forandre på.

Aspaker advarte på møtet om at det ikke er sikkert at EU vil tilby Norge noen tilslutningsavtale til TTIP, og at norsk landbruk kan komme til å få tøffe krav mot seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – TTIP vil gjøre at Washington styrer Norge

Uenige om TTIP-virkningen for norsk sjømat

– TTIP vil opprette et utrolig marked som vi må forholde oss til, slo også utenriksminister Børge Brende fast overfor konferansen.

Der påpekte han at EU for første gang på lenge hadde større vekst i brutto nasjonalprodukt, BNP, enn Norge, i fjor.

Han og Høyre frykter at norsk næringsliv vil tape terreng hvis USA og EU blir enige i de vanskelige TTIP-forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO-direktør Tore Myhre påpeker at TTIP ikke bare en handelsavtale. Den dreier seg også om reguleringer, standarder og vilkårene for investeringer.

– TTIP representerer halvparten av verdens BNP, 30 prosent av verdenshandelen. Det store potensialet for TTIP er på å standardisere reguleringer og standarder.

Hvis et legemiddel er godkjent i USA, hvorfor skal vi da gå gjennom samme prosess i EU eller hos oss? sier Myhre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eksport mellom EU til USA kan få noe bedre vilkår. Norsk sjømat vil få de aller største utfordringene, hevder Myhre.

– Potensielle tap for norsk fiskeeksport er minimale. Tapene for landbasert næringsmiddelindustri i Norge kan bli formidable, sa daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug til ABC Nyheter i februar i fjor.

Les også: – Norge er åpnere for import enn både EU og USA

Norsk TTIP-tilslutning kan svi for landbruket

– Vi må regne med at det med TTIP blir full tollfrihet mellom USA og EU. Da vil eksportører fra USA få en fordel. Vi kan få utfordringer på byråkrati og forskjellige krav, fremholder Tore Myhre.

Han trekker frem selskapet Nordox, med ca. 60 ansatte, som eksempel. De eksporterer bunnstoff til skipsmaling og andre kjemiske produkter.

– De eksporterer til 70 land. USA står for 15 prosent av omsetningen. De er i et marked der det fremdeles er tollsatser. De ser at dersom konkurrentene i EU får null toll, går de ut av det amerikanske markedet. De kan tape 15 prosent av omsetningen hvis Norge blir stående utenfor TTIP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Ingvild Stub ved statsministerens kontor forsikrer at hun tar opp spørsmålet om en norsk tilslutningsavtale hver gang hun er i kontakt med representanter for EU.

– Full tilslutning til TTIP er den beste løsningen for Norge, mener NHOs Tore Myhre.

– Konsekvensen vil bli en tofronts forhandling om landbruk med både EU og USA. EU har de siste årene liberalisert sitt landbruk. Vi har ikke gjort det i samme grad og har også andre forutsetninger med vår geografiske posisjon. Vi vet at krav fra USA vil bli vanskelige nok, og vi vil også få krav fra EU, sier Myhre.

Les også: NUPI-direktøren mener EU er mer interessert i norsk fisk enn i norsk landbruk

Aspaker varsler tøffe tider for landbruk

– Det er ikke gitt at EU vil ha interesse av å forhandle med Norge om tilknytning til TTIP i det hele tatt, advarte europaminister Elisabeth Aspaker imidlertid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhandlinger om landbruk og fisk er en veldig utfordring for Norge fremover. Jeg utelukker ikke at vi på et tidspunkt må komme til et valg som er mye tøffere enn nå, sier europaministeren.

– Vi har en næring som virkelig skaffer inntekter til landet, som har potensiale til å bære velferd i tiden fremover, sa hun om sjømatsektoren.

Aspaker er også minister for nordisk samarbeid.

– Det vi risikerer hvis det blir en TTIP-avtale som Norge står utenfor, er at ting som fungerer knirkefritt mellom de nordiske landene, plutselig kan møte hindringer hvis Finland, Sverige og Danmark kommer med i TTIP.