Erkjenner nederlag om konsesjonsloven

Statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering får ikke flertall i Stortinget. Her er deler av regjeringen under åpningen av det 160. storting.
Statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering får ikke flertall i Stortinget. Her er deler av regjeringen under åpningen av det 160. storting. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene innser at det ikke er flertall for å fjerne konsesjonsloven. Nå er målet å få til «betydelige endringer» – først og fremst ved å unnta skog fra regelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsesjonslov og priskontroll

* Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) fremmet våren 2014 et forslag om å oppheve priskontrollen på konsesjonspliktig landbrukseiendom. Priskontrollen gir kommunene rett til å gripe inn og overprøve salget for eiendommer med mer enn 25 dekar jord eller 500 dekar skog.

* I oktober 2014 ble et forslag om å avvikle konsesjonsloven sendt på høring. Den sier at alle som vil overta eller kjøpe en gård, må søke om rett til det. Unntak gjøres for nær familie og mindre gårder.

* Som et resultat av dette foreslår regjeringen også å oppheve boplikten. Den sier at en kjøper av større landbrukseiendommer må bo der i minst fem år. For å motvirke at hus blir gjort om til fritidsboliger, kan boplikten også omfatte eiendommer i et nærmere definert område, uavhengig av eiendommens størrelse.

* Regjeringen ønsker å beholde jordloven og driveplikten.

* Næringskomiteen har forslaget om fjerning av priskontroll til behandling, mens forslagene om å fjerne konsesjonsloven ikke er oversendt Stortinget. (©NTB)

Som landbruksminister høstet Frps Sylvi Listhaug storm for forslaget om å skrote konsesjonsloven og oppheve boplikten. Det ble umiddelbart skutt ned av opposisjonen – også samarbeidspartiene Venstre og KrF – da det ble sendt ut på høring høsten 2014.

Siden har lite skjedd.

Et annet omstridt Listhaug-forslag har lidd samme skjebne, nemlig forslaget om å fjerne priskontrollen ved salg av landbrukseiendommer.

Dette har vært til behandling i næringskomiteen i halvannet år, men nå er det tegn til bevegelse.

– Gir ikke opp

I utgangspunktet ble behandlingen av priskontrollen utsatt slik at næringskomiteen kunne se på saken samtidig med forslaget til oppheving av konsesjonsloven.

Men den saken er tapt, erkjenner statsminister Erna Solberg (H). Under sin oppsummerende pressekonferanse før jul trakk hun fram konsesjonsloven som ett av tre eksempler på saker der regjeringen ikke får flertall for sitt primære syn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to andre var valgfritt sidemål i skolen og søndagsåpne butikker.

– Vi vil neppe lykkes med å fjerne konsesjonsloven, men vi gir ikke opp å få til betydelige endringer, sier Høyres næringspolitiker Gunnar Gundersen til NTB.

Han mener konsesjonsloven er et alvorlig inngrep i eiendomsretten og at iallfall skogeiendommer bør unntas fra regelverket.

– Skognæringen er svært forskjellig fra jordbruket. Den er svært konkurranseutsatt, har intet importvern eller vesentlige tilskuddsordninger og har et stort potensial for økt verdiskaping og arbeidsplasser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike løsninger

Ifølge Høyre-representanten er næringskomiteen i innspurten i arbeidet med priskontrollen. Når innstillingen avgis i månedsskiftet januar/februar, håper Høyre å legge klare føringer på arbeidet med konsesjonsloven, sier han.

– Hvilke lovendringer som må foretas, gjenstår å finne ut av, men en modell der gårdbruker eller skogeier selv definerer om eiendommen i hovedsak er jordbruk eller skogbruk og dermed er konsesjonspliktig, virker på meg som den beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gundersen sier Høyre også ønsker å få hevet arealgrensene betraktelig når det gjelder konsesjonspliktige jordbrukseiendommer, men erkjenner at Venstre vil avgjøre hvor langt regjeringspartiene kommer. Stortingets øvrige partier er negative til dette.

– Det viktigste for oss er å få fjernet konsesjon på skog, fordi dette er en viktig verdikjede som lever i et internasjonalt marked uten vesentlige tilskudd eller noen form for handelshindringer, sier Gundersen.

Den nyslåtte landbruksministeren Jon Georg Dale (Frp) er knapp i sine kommentarer.

– Jeg avventer Stortingets behandling av forslaget fra regjeringen om å oppheve priskontrollen i konsesjonsloven, sier han.

– Gledelig

Leder i Stortingets næringskomité Geir Pollestad fra Senterpartiet, gleder seg over at regjeringen nå bøyer av i saken.

– Det vil nok bli justeringer i konsesjonsloven, men det er helt avgjørende at disse ikke blir så store at det i praksis undergraver loven.

– Dette er langsiktige lover og det er kun få år siden loven ble oppdatert til dagens situasjon. Konsesjonsloven er en av hovedårsaken til at vi i norsk landbruk har et spredt eierskap der bøndene eier gården sin selv, fremholder han.