Oljefondssjefen varsler pluss for 2015

Yngve Slyngstad under presentasjonen av oljefondets resultatet for tredje kvartal i år.
Yngve Slyngstad under presentasjonen av oljefondets resultatet for tredje kvartal i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oljefondet kommer til å gå i pluss både i fjerde kvartal og året sett under ett, varsler fondets sjef, Yngve Slyngstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått tilbake alt vi tapte i tredje kvartal i fjerde kvartal, så det kommer til å bli et år med pluss for fondet, sier Slyngstad i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg under klimatoppmøtet i Paris.

Les også: Grande vil unngå økt oljepengebruk

Tap i to kvartal på rad

Statens pensjonsfond utland – populært kalt oljefondet – gikk 4,9 prosent i minus i årets tredje kvartal, mens den negative avkastningen i årets andre kvartal var 0,9 prosent. Tredje kvartal var fondets tredje svakeste siden starten i 1996.

Ved utløpet av tredje kvartal utgjorde verdien av oljefondet totalt 7.019 milliarder kroner.

– Det har blitt den nye virkeligheten at alle investorer må tenke på å hvordan de posisjonerer seg, sier Slyngstad.

– Det vi har gjort, er å redusere obligasjonsbeholdningen og øke våre eierandeler i selskaper og eiendom, og det kan komme til å fortsette, sier han.

Les også: Oljefondet tapte 273 milliarder kroner

Infrastruktur

Han varsler videre at også investeringer i infrastruktur kan være aktuelt.

– Det er et av de største spørsmålene i tiden som kommer: Hva slags marked kommer infrastruktur til å være, og hvor stort vil det bli, sier oljefondssjefen.

Oljefondet har ønsket å kunne investere opp mot 5 prosent i infrastruktur , samtidig som andelen til eiendom dobles til 10 prosent. Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg har allerede uttalt seg negativt til eiendomsdelen, mens Finansdepartementet er ventet å avgjøre spørsmålet om infrastruktur i løpet av våren 2016.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus