Mer enn 110.000 svensker er direkte avhengige av Norge

Mer enn hundretusen svensker jobber i Norge eller i et norsk selskap i Sverige. Norge er Sveriges viktigste naboland, heter det i en ny svensk rapport.
Mer enn hundretusen svensker jobber i Norge eller i et norsk selskap i Sverige. Norge er Sveriges viktigste naboland, heter det i en ny svensk rapport. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De jobber enten i Norge eller på en arbeidsplass som er norsk eid i hjemlandet. Til sammen hever de over 12 milliarder i lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny rapport om de økonomiske båndene mellom Norge og Sverige, fremkommer det at 111.153 svensker enten jobber i Norge eller for et norsk firma i Sverige.

I et par kommuner nær norskegrensa, Årjäng og Eda, har nesten tyve prosent av alle sysselsatte jobben sin i Norge.

– Rapporten viser hvor viktig Norge er for hele Sveriges økonomi, sier Stina Höök som er en av lederne i Region Värmland som har lagd rapporten «Norge - Sveriges viktigaste grannland 2015» som tirsdag presenteres i Stockholm.

– Og her i Värmland er det jo mange som jobber i Norge, mens det er mange nordmenn som besøker eller handler hos oss, sier Höök til ABC Nyheter.

Viktige grenseområder - enorme summer

I 2014 eksporterte Sverige varer for til sammen 1.125 milliarder. Det viktigste enkeltlandet er Norge, foran EU-giganten Tyskland og andre svenske naboland som Danmark og Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

11 prosent av all svensk vareeksport går til Norge, mens 8 prosent av den svenske vareimporten kommer fra Norge. Svenskene har en positiv varehandel med oss på 26 milliarder kroner (svenske).

I grenseområder som Värmland er andelen større. I dette fylket går 18 prosent av vareeksporten til Norge, og 12 prosent av vareimporten.

I tillegg kommer norsk grensehandel som i den svenske statistikken føres som tjenesteeksport eller turistforbruk.

I kroner utgjorde grensehandelen hele 12 milliarder i 2014, hvorav kjøpesentrene i Strømstad, Charlottenberg og Töcksfors sto for nesten 90 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensker mobbes på jobb i Norge

Hever 12 milliarder i lønn fra Norge

Det svenske fylket Värmland har lagd en egen rapport om de økonomiske båndene mellom landene, hvor det er inkludert egne statistiske beregninger utført av Statistiske centralbyrån (SCB).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her konkluderer man med at Oslo-regionen er viktigere for Värmland enn de svenske storbyene Gøteborg og Stockholm, blant annet fordi den norske hovedstaden ligger geografisk nærmere.

Dette gjenspeiles også når regionråd Stina Höök blir spurt om hva som vil være viktigst for å styrke båndene mellom Norge og Sverige:

– Vi må få på plass en rask og sikker jernbanetrafikk mellom Stockholm og Oslo, det vil være viktig for hele landet, sier hun.

Les også: I løpet av et år jobber en svenske tre uker mer enn en nordmann

Statistikken viser blant annet at det er flere svensker som pendler til Norge etter arbeid, enn til EU-landet Danmark. 27.158 tok i 2012 arbeid på norsk side av Kjølen, mens 16.416 dro til danskene over Øresund.

Når man i tillegg inkluderer andre svensker som har inntekter i Norge, men som ikke regnes som pendlere fordi inntektene i Sverige er større, stiger antallet til 54.823.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Lønn for personer som har inntekter fra Norge beløper seg til 12,6 milliarder kroner», heter det i rapporten.

Les også: Betaler svensk ungdom for å reise på jobbjakt i Norge

Data: SCB/ Region Värmland. Grafikk: ABC Nyheter
Data: SCB/ Region Värmland. Grafikk: ABC Nyheter

Så hvor kommer de fra?

I 2007 var det nesten like mange svensker som dro til Norge som Danmark (ca 20.000), mens arbeidspendlingen altså har utviklet seg i ulike retninger deretter. På åtte år - fra 2004 til 2012 - har pendlingen til Norge mer enn fordoblet seg, heter det i rapporten. Motsatt vei synker derimot antallet pendlere - fra nesten 2.000 i 2005 til 2012 hvor bare 864 nordmenn arbeidet i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med fylket Västre Götaland, hvor Gøteborg er inkludert, står Värmland for hele 47 prosent av det totale antallet svenske pendlere til Norge.

De som tar arbeid i Norge kommer gjerne fra kommunene Karlstad, Årjäng og Eda, og de tar seg jobber på Østlandet - i Oslo, Ullensaker eller Kongsvinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Svenskene tar jobben fra norsk ungdom

For de svenske kommunene betyr det en god del. I fylket utgjør grensependlerne 4 prosent av den sysselsatte befolkningen.

I den offisiselle arbeidsstatistikken fremkommer de som pendler over grensen ikke som sysselsatte. I en kommune som Årjäng stiger sysselsettingsgraden fra 68,4 prosent til hele 83,6 prosent når pendlerne til Norge inkluderes.

I rapporten antydes også at svensk statistikk feilaktig kan ha plassert kommuner som Eda og Årjäng høyt opp på oversikter over barnefattigdom, nettopp fordi lønningene fra grensependlerne (beregnet til 713 millioner for disse to kommunene) ikke regnes med.

Les også: Northug mener Norge kan lære av Sverige

Svenske verdier på norske hender

Men svenskene er også avhengige av norske arbeidsplasser på en annen måte.

I 2013 var 15 prosent av alle utenlandsk eide selskap i Sverige på norske hender. Antallet ansatte i disse er for Sverige som helhet 56.330.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg bidrar norske turister til svensk økonomi.

Norske besøkende står for nesten hver fjerde overnatting på hoteller og campingplasser (24 prosent), noe bare tyskerne er i nærheten av (20 prosent). Danskene står til sammenligning bare for 8 prosent av overnattingene.

I norske SSBs siste oversikt over Norges utenrikshandel med varer, fremkommer det at Sverige er det landet Norge importerer mest fra, mens det bare er nummer fem på eksportlista.

Les også:

Skandinaver føler mest tidspress på jobb

Det svenske budsjettsamarbeidet rakner

SAS kutter ruter fra Norge