Statoil-sjefen: – Fakling er meningsløs sløsing

Nattbilde av Ekofisk-senteret tatt på 70-tallet. Fakling er en måte å bli kvitt overskudd av gass under utvinningen, men de store miljøkonsekvensene av metoden har ført til at den er mindre i bruk enn før. Noen ganger kan fakling være nødvendig at sikkerhetshensyn, for eksempel hvis det oppstår feil i prosessanlegget.
Nattbilde av Ekofisk-senteret tatt på 70-tallet. Fakling er en måte å bli kvitt overskudd av gass under utvinningen, men de store miljøkonsekvensene av metoden har ført til at den er mindre i bruk enn før. Noen ganger kan fakling være nødvendig at sikkerhetshensyn, for eksempel hvis det oppstår feil i prosessanlegget. Foto: Svein Hammerstad / NTB scanpix

Fakling av gass på oljeinstallasjoner er en meningsløs sløsing med energi, fastslår Statoil-sjef Eldar Sætre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Globalt fakles 3-4 prosent av all gassen som produseres. Å iverksette tiltak for å redusere dette er faktisk ganske enkelt, sier Sætre til NTB.

Han deltok mandag kveld på et arrangement om fakling i forbindelse med oljeproduksjon og metanutslipp fra produksjon av naturgass.

Disse to problemene fører til store klimautslipp og et stort tap av energi. Gassen som fakles og brennes opp, er anslått å være nok til å dekke hele Afrikas strømforbruk.

Hvor mye metan som lekkes ut ved gassproduksjon, er usikkert, men én ekspertgruppe har anslått nærmere 70 megatonn i løpet av et år. Metan er hovedingrediensen i naturgass, men også en svært kraftig klimagass hvis den slippes ut uten å forbrennes.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

I Norge er det forbud mot fakling bortsett fra av sikkerhetshensyn. Sætre tror den norske CO2-avgiften også har bidratt til å begrense praksisen.

– Vi prøver hele tiden å bli bedre på dette, sier han.

Også tidligere Statoil-direktør og sjef for gasselskapet BG Group Helge Lund, BPs toppsjef Bob Dudley og Norges klima-spesialutsending Hanne Bjurstrøm deltok på arrangementet om fakling og metanlekkasjer.

Les også: Rekordlav tillit til norsk økonomi

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus