Statoil-sjefen: – Fakling er meningsløs sløsing

Nattbilde av Ekofisk-senteret tatt på 70-tallet. Fakling er en måte å bli kvitt overskudd av gass under utvinningen, men de store miljøkonsekvensene av metoden har ført til at den er mindre i bruk enn før. Noen ganger kan fakling være nødvendig at sikkerhetshensyn, for eksempel hvis det oppstår feil i prosessanlegget.
Nattbilde av Ekofisk-senteret tatt på 70-tallet. Fakling er en måte å bli kvitt overskudd av gass under utvinningen, men de store miljøkonsekvensene av metoden har ført til at den er mindre i bruk enn før. Noen ganger kan fakling være nødvendig at sikkerhetshensyn, for eksempel hvis det oppstår feil i prosessanlegget. Foto: Svein Hammerstad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakling av gass på oljeinstallasjoner er en meningsløs sløsing med energi, fastslår Statoil-sjef Eldar Sætre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Globalt fakles 3-4 prosent av all gassen som produseres. Å iverksette tiltak for å redusere dette er faktisk ganske enkelt, sier Sætre til NTB.

Han deltok mandag kveld på et arrangement om fakling i forbindelse med oljeproduksjon og metanutslipp fra produksjon av naturgass.

Disse to problemene fører til store klimautslipp og et stort tap av energi. Gassen som fakles og brennes opp, er anslått å være nok til å dekke hele Afrikas strømforbruk.

Hvor mye metan som lekkes ut ved gassproduksjon, er usikkert, men én ekspertgruppe har anslått nærmere 70 megatonn i løpet av et år. Metan er hovedingrediensen i naturgass, men også en svært kraftig klimagass hvis den slippes ut uten å forbrennes.

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

I Norge er det forbud mot fakling bortsett fra av sikkerhetshensyn. Sætre tror den norske CO2-avgiften også har bidratt til å begrense praksisen.

– Vi prøver hele tiden å bli bedre på dette, sier han.

Også tidligere Statoil-direktør og sjef for gasselskapet BG Group Helge Lund, BPs toppsjef Bob Dudley og Norges klima-spesialutsending Hanne Bjurstrøm deltok på arrangementet om fakling og metanlekkasjer.

Les også: Rekordlav tillit til norsk økonomi