Russland kunngjør økonomiske straffetiltak mot Tyrkia

President Vladimir Putin har gitt ordre om særlige tiltak mot Tyrkia etter nedskytningen av et russisk kamfly tidligere denne uken. Foto: Alexei Druzhinin (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Photo / NTB scanpix)
President Vladimir Putin har gitt ordre om særlige tiltak mot Tyrkia etter nedskytningen av et russisk kamfly tidligere denne uken. Foto: Alexei Druzhinin (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Photo / NTB scanpix)

Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om å innføre økonomiske straffetiltak mot Tyrkia etter nedskytningen av et russisk fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreml opplyser på sine nettsider at Putin har gitt ordre om særlige tiltak mot Tyrkia etter nedskytningen. De vil ramme importen av enkelte produkter, virksomheten til enkelte tyrkiske bedrifter i Russland og russiske selskapers bruk av tyrkisk arbeidskraft.

Hvilke tyrkiske varer som ikke lenger vil tillates importert er ikke nevnt, men Putins dekret ber om stans i alle charterflyginger med russiske turister til Tyrkia og forbyr også salg av feriepakker som omfatter opphold i landet.

Tidligere har Russland frarådet sine borgere å reise til landet, og bedt de russiske borgerne som allerede er der om å vende hjem. Bekymring for terrortrusselen i Tyrkia skal angivelig ligge bak. Russland har også opphevet avtalen om visumfrihet mellom de to landene.

Les også: Tyrkia: – Russland må be om unnskyldning

Mykere tyrkisk tone

De russiske tiltakene kommer bare timer etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ga uttrykk for at han beklaget nedskytningen.

I en tale til sine tilhengere i Ankara lørdag understreket Erdogan at han forsvarte avgjørelsen som ble tatt da tyrkiske jagerfly skjøt ned det russiske krigsflyet, og han kritiserte Russland for landets handlinger i Syria. Deretter føyde han til:

– Vi ønsker at dette ikke hadde skjedd. Men det skjedde. Jeg håper noe tilsvarende aldri vil skje på nytt.

Han tok også til orde for at begge parter må nærme seg saken på et mer konstruktivt og positivt vis.

Den tyrkiske presidenten håper klimatoppmøtet som starter i Paris mandag, vil være en anledning der han kan få snakke ansikt til ansikt med sin russiske kollega.

Les også: Sergej Narysjkin: – Russland har rett til militære reaksjoner

Ordkrig

Det russiske SU-24-flyet deltok i angrep mot syriske opprørsgrupper nær grensen til Tyrkia, langt fra områder der islamistgruppen IS opererer.

Tyrkia mener flyet krenket tyrkisk luftrom, og sier tyrkiske F-16-fly ga flere advarsler før det ble åpnet ild. Russland hevder på sin side at flyet aldri krysset grensen til Tyrkia, og sier det ikke ble gitt noen advarsel.

En av pilotene skal ha blitt drept av opprørere etter han skjøt seg ut av flyet. En russisk soldat skal også ha blitt drept i redningsoperasjonen.

Den russiske reaksjonen har vært sterk, og russiske myndigheter har truet Tyrkia med «alvorlige konsekvenser». Putin har omtalt nedskytningen som «en kniv i ryggen». Russland har utplassert nye, avanserte luftvernsystemer ved sin base i Syria etter hendelsen.

Tyrkia har på sin side advart Russland, og statsminister Ahmet Davutoglu har sagt at russiske angrep på turkmenske opprørere i Syria ikke kan utføres under påskudd av å være kamp mot ekstremistgruppen IS.

Les også: Bekymring etter at Tyrkia skjøt ned russisk fly

Personvernpolicy