Meny

TV 2: Bistandskuttet halveres i budsjettet

Venstres Terje Breivik tok noen pull-ups i døråpningen før de andre kom, så selv om forhandlingene drar ut, virker det som det er god stemning blant de involverte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuttet på bistandsbudsjettet halveres, og elavgiften økes. Det er trolig noe av det samarbeidspartiene på Stortinget har blitt enige om i sluttspurten av budsjettforhandlingene.

TV 2 erfarer sent søndag kveld at partene er svært nær en løsning. Etter det kanalen kjenner til, har det blitt flyttet på fem milliarder kroner i løpet av forhandlingene.

Det skal ligge en skisse på bordet som blant annet innebærer at elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattime. Dette nulles ut med et skatteskifte der det nederste trinnet i den nye trinnskatten justeres, noe som gir mer i netto skattelette.

Siste: De fire partiene i budsjettforhandlingene på Stortinget skal møtes igjen mandag morgen klokken 8.

Klimatiltak

Regjeringen blir også bedt om å komme til Stortinget med flere nye klimatiltak, ifølge TV 2.

I regjeringens forslag til statsbudsjett ble det foreslått å finansiere halvparten av kostnadene knyttet til den store asyltilstrømningen med bistandspenger. Ifølge TV 2 er dette kuttet i bistandsbudsjettet nå halvert.

Forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre fortsetter på Stortinget sent søndag kveld, men alt tyder på at de nærmer seg en løsning som trolig blir presentert mandag. Partene sa imidlertid søndag ettermiddag at de var innstilt på å bruke natta på å komme i mål.

– Det går opp og fram, sier Venstres Terje Breivik søndag kveld.

– Vi er i hvert fall innstilt på å være her så lenge som det trengs, og om det blir natt så blir det natt, sier Hans Olav Syversen (KrF).

– Det går helt klart i riktig retning, legger han til.

Les også: Håp om løsning på budsjettforhandlingene

God stemning

Før et møte klokka 18 var det tilsynelatende god stemning mellom de finanspolitiske talspersonene. På spørsmål om det var noe nytt å fortelle, svarte Syversen spøkefullt:

– Ja! Til de der inne.

Terje Breivik tok noen pull-ups i døråpningen før de andre kom, og Svein Flåtten (H) hadde med sjokolade i en liten pose. Noe som ble satt stor pris på av de andre.

Statsminister Erna Solberg (H) forstår at forhandlerne har en krevende jobb.

– Når man skal putte ni milliarder kroner av omdisponeringer inn i et ferdiglaget budsjett på grunn av asylkrisen, så blir det vanskelig. Da må man gjøre nedskjæringer som ikke var planlagt, sier Solberg til NRK.

Mye på plass

Syversen bekreftet overfor NTB tidligere søndag at det nærmer seg en løsning.

– Mye er på plass, sa han, men både han og de andre finanspolitikerne og deres rådgivere forberedte seg på forhandlinger langt ut i de små nattetimer.

– Man kan være kommet veldig langt, men man må også gå den siste mila, sier Syversen.

Hans Andreas Limi (Frp) (t.h) og Hans Olav Syversen (KrF) under budsjettforhandlinger på Stortinget søndag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Ifølge NRK har partene trolig klart å enes om et opplegg for de vanskelige sakene som bistandspolitikken, klimagassutslippene og skatteopplegget. Men det er mange andre saker i statsbudsjettet som må avklares.

Det ligger an til at resultatet kan presenteres mandag, men det er usikkert om det kan skje innen fristen de har satt seg, som er klokka 12.

– Vi får se om det blir mørkt og om det blir morgen sjuende dag, sa KrF-politikeren med et smil.

nedskjæringer som ikke var planlagt, sier Solberg til NRK.

Les også: KrF øyner håp om forlik om formuesskatt

Mange detaljer

Det var etter et møte mellom de fire partilederne hos statsministeren at det tilsynelatende løsnet i forhandlingene. På møtet skal det blant annet ha kommet viktige avklaringer knyttet til sentrumspartienes krav om å gjøre budsjettet grønnere. Etterpå var det mer optimisme å spore hos forhandlerne, og KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte at regjeringen viste «reell vilje til enighet».

KrF og Venstre satte seg ned for å jobbe fram en liste med krav, og Breivik og Syversen hadde møter for å koordinere seg lørdag og søndag før kravene ble sent regjeringspartiene. Dette dannet utgangspunkt for søndagens møter.

Selv om rammene skal være på plass, er det mange detaljer som også må inn og kvalitetssikres. Dette gjelder også de symbolske hjertesakene partiene gjerne vil ha med.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus