Håp om løsning på budsjettforhandlingene

Hans Olav Syversen (KrF) snakker med pressen under budsjettforhandlinger på Stortinget lørdag.
Hans Olav Syversen (KrF) snakker med pressen under budsjettforhandlinger på Stortinget lørdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Kristelig Folkeparti og Venstre øyner løsning på budsjettstriden. Forhandlingene fortsetter gjennom helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sånn som det ser ut nå, ligger det til rette for at vi skal kunne se en løsning i løpet av rimelig kort tid. Men om det betyr ett eller to døgn, er vanskelig å si eksakt, sa Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, til NTB før han gikk i et møte med sin kollega fra KrF, Hans Olav Syversen.

Både finanspolitikerne og lederne fra de fire samarbeidspartiene var lørdag samlet hos statsminister Erna Solberg for å diskutere veien videre. Møtet ser ut til å ha løst noen knuter på tråden mellom partiene.

Trolig blir det først nye møter mellom partiene søndag. Ifølge NRK har partene satt seg en frist til klokka 12 mandag for å bli enige.

Les også: Hareide om budsjettforhandlingene: – Det går en grense for oss

– Optimistisk

– Jeg er mer optimistisk til å få til en løsning. Det er mye arbeid igjen, men nå setter vi på alle krefter og tror og håper det holder, sier Syversen, etter å ha møtt sine partikolleger på et gruppemøte for andre gang lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har vist reell vilje til å få til en enighet, og det er vi veldig glade for. Men det er ganske mange enkeltposter som må på plass før man har en reell enighet. Derfor er det for tidlig å si om det blir en enighet eller ikke, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Verken Syversen eller Hareide tror det blir noen løsning i løpet av lørdagen.

– Nei, det tror jeg ikke. Dette er et stort arbeid, og det er mange ting som gjenstår. Men jeg opplever at det nå går mer i riktig retning etter mange dager i feil retning, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederne for de to sentrumspartiene Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) reiste hjem fra Stortinget lørdag ettermiddag, mens statsminister Erna Solberg (H) dro på fotballkamp.

Trolig blir det først nye møter mellom partiene søndag.

Les også: Regjeringen legger opp til mer klimautslipp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønnere budsjett

Breivik framhever at en løsning må omfatte saker som Venstre er opptatt av.

– Statsbudsjettet må bli grønnere og bidra til reduksjon av klimautslipp neste år samtidig som det forsterker saker som også er viktig: sysselsetting og verdiskaping, og selvsagt også bidra med tiltak i forbindelse med flyktningsituasjonen, sier han. Når det gjelder striden om bistandsbudsjettet, viser han til at fagpolitikerne fra de fire partiene har jobbet godt med dette, før han gjentar mantraet:

– Ingenting er klart før alt er klart.

Etter møtet mellom Breivik og Syversen lørdag ettermiddag, som omtales som teknisk, fortsetter arbeidet i partiene utover ettermiddagen og kvelden, før det altså ligger an til nye møter mellom partiene søndag.