Meny

Nye budsjettforhandlinger førte ikke til enighet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De borgerlige partiene står fortsatt et stykke fra hverandre i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Partene møtes igjen lørdag.

Budsjettforhandlingene er allerede flere dager på overtid. Siste frist for å bli ferdige er satt til lørdag klokken 12, men fredag kveld sto partene fortsatt et stykke fra hverandre.

– Det har vært framgang, men vi ser heller ikke en ende. Vi har lagt fram en konstruktiv skisse for å komme til en løsning, men fortsatt er det et stykke igjen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han kom ut fra to og en halv timer med forhandlinger på Statsministerens kontor fredag kveld.

Partene skal lørdag gjøre et nytt forsøk på å komme til enighet.

Les også: Regjeringen legger opp til mer klimautslipp

Krevende

Venstre-leder Trine Skei Grande var svært ordknapp etter møtets slutt fredag kveld.

– Vi holder på. Jeg vet ingen ting om hvordan dette går nå. Hadde jeg visst det hadde vi ikke sittet her inne, sa hun før hun satte seg i en ventende drosje.

Tidligere på dagen sa Grande at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden.

Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten ønsket ikke å kommentere forhandlingene fredag kveld.

Ved siden av oljepengebruk og budsjettramme, er det om miljøavgiftene det største slaget står. Venstre skal ha nektet å fire på kravet om et grønnere avgiftsregime, som blant annet innebærer økte priser på diesel og bensin.

Fremskrittspartiet skal så langt ha avvist dette, noe som bidrar til at tonen er anstrengt og situasjonen fastlåst i øyeblikket.

Les også: Ap: Regjeringen undervurderer økt ledighet

Bistandskutt

Samtidig som forhandlingene om neste års statsbudsjett er inne i en kritisk fase, foreslo regjeringen å bevilge om lag 1,8 milliarder mer til å håndtere økte asylankomster i 2015. 1,1 milliarder kroner skal hentes fra årets bistandsbudsjett.

Det faller ikke i god jord hos samarbeidspartner KrF, som mener det har påvirket årets budsjettforhandlinger.

– Det er klart det har vært vanskelig. Når vi nå sitter i krevende budsjettforhandlinger der det allerede ligger kutt til verdens fattige, så får vi plutselig vite at det ligger et kutt i årets budsjett. Og det var ikke kjent for oss før det ble presentert for Kongen i dag, sier Hareide til NTB.

– Jeg kan si at det selvfølgelig påvirker KrF i den fasen vi er i. Men desto viktigere er det jo at vi får et godt budsjett for 2016, legger han til.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus