Meny

Regjeringen henter penger fra bistand til asyl

Den kraftige økningen i antall asylsøkere til Norge setter UDIs mottakssystem under et stort press og medfører betydelige økte utgifter, sier justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å bevilge om lag 1,8 milliarder mer til å håndtere økte asylankomster i 2015. 1,1 milliarder kroner skal hentes fra bistandsbudsjettet, og samarbeidspartner KrF er ikke blid.

Milliardbevilgningen kommer i tillegg til ekstrabevilgningene som ble gitt i oktober.

– Bevilgningen skal brukes til å øke kapasiteten i mottaksapparatet og hos politiet, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Budsjettforslaget kommer i tillegg til ekstrabevilgningene som ble gitt i oktober. Prognosen for ankomst av asylsøkere ble da økt til 16.000. Nå har anslagene for ankomster økt ytterligere, til 33.000 asylsøkere i 2015.

– Den kraftige økningen i antall asylsøkere til Norge setter UDIs mottakssystem under et stort press og medfører betydelige økte utgifter, sier Anundsen.

Les også: Senterpartiet vil bytte vinflaske mot skolefrukt

Henter fra bistand

Ifølge Aftenposten vil regjeringen hente 1,1 milliarder kroner fra bistand i utlandet. Det faller ikke i god jord hos samarbeidspartner KrF, som mener det vanskeliggjør forhandlingene om neste års budsjett.

– Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Les også: Ap gjør livet utrivelig, mener Frp

Akuttinnkvartering

Det meste av pengene, nesten 1,4 milliarder skal brukes på akuttinnkvartering. Det nyopprettede ankomstsenteret i Østfold får 100 millioner kroner.

Oppretting av et ankomstsenter i Sør-Varanger får 54 millioner kroner. I tillegg skal det bruker 37 millioner kroner på økt sikkerhet i mottakene og 3 millioner på økt kapasitet i Utlendingsdirektoratet.

Til nå i år er det kommet nesten 28.000 asylsøkere, og takten ligger i dag på 2.500 nye per uke.

Om dagens nivå holder seg, anslår Politiets utlendingsenhet og UDI at antallet for 2016 blir opp mot 120.000, går det fram av regjeringens tillegg til statsbudsjettet. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus