Meny

Venstre og KrF med ny skisse til regjeringen

Hans Olav Syversen (Krf) snakker med pressen etter budsjettforhandlinger på Stortinget onsdag ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF og Venstre la fram en ny og grønnere skisse i budsjettforhandlingene onsdag kveld. Regjeringspartiene vil gi sitt svar først torsdag.

KrF og Venstre hadde med seg et nytt forslag da budsjettpartene på Stortinget møttes til et drøyt 20 minutter langt møte onsdag kveld.

– Vi mener vi nå har med en felles skisse til en løsning, uttalte de to partienes forhandlere, Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (KrF), på vei inn til møtet.

Høyres budsjettforhandler Svein Flåtten sier Høyre og Frp nå trenger litt tid til å vurdere den nye skissen. Han sier det ikke kommer til å bli flere møter onsdag kveld.

– Det vil ta litt tid å vurdere dette. Vi jobber fort, men vil nok ikke komme tilbake til et nytt møte før i morgen. Men mitt inntrykk fra dette møtet er at viljen til å finne en løsning hos de fire partiene er sterk og god fremdeles, uttalte Flåtten.

Frps forhandler Hans Andreas Limi sier skissen innebærer både omdisponeringer og andre prioriteringer enn det regjeringen la opp til i sitt siste tilbud.

– Vi har behov for å snakke litt internt nå, sier han.

Les også: SV snur om boligskatt

Grønne krav

Tidligere onsdag avviste KrF og Venstres stortingsgrupper det siste tilbudet fra regjeringen. Den klare beskjeden fra Venstres gruppemøte var at budsjettet må bli grønnere.

– Skissen mener vi vil bidra til å gjøre det siste tilbudet fra regjeringen enda grønnere og bedre hva gjelder klima, men også til å sikre at norsk næringsliv er sikret konkurransekraft på et verdensmarkedet som i større og større grad er drevet av grønne verdier, uttalte Terje Breivik på vei ut fra forhandlingsmøtet onsdag kveld.

– Vi har presentert en skisse til det vi mener er en god løsning, så vi får et budsjett for landet vårt, uttalte KrFs Hans Olav Syversen.

Syversen sier han mener endringene fra regjeringens tilbud er «overkommelige» med tanke på å komme i mål med forhandlingene.

Les også: Ap gjør livet utrivelig, mener Frp

På overtid

Mer enn to uker har gått siden Høyre, Frp, Venstre og KrF innledet budsjettforhandlinger. Forhandlingene, som i utgangspunktet hadde frist til fredag forrige uke, har trukket såpass ut i tid at finansdebatten 26. november trolig må utsettes. Ifølge TV 2 er 2. desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes.

En av det vanskeligste sakene i forhandlingene har vært å finne penger til å dekke inn asylregningen neste år på 9,4 milliarder kroner.

Regjeringens har ønsket å bruke mer av bistandsbudsjettet på dette, noe samarbeidspartiene Venstre og KrF har motsatt seg.

Etter det NTB forstår er partene nå så å si enige på dette punktet. Det som nå volder størst besvær, er Venstres krav om et grønt skifte med økte drivstoffavgifter, ikke minst på diesel, samt skjerpet CO2-avgift, også på norsk sokkel.

Les også: Ap: Regjeringen undervurderer økt ledighet

Frp: Lite aktuelt

Fremskrittspartiet har avvist å øke prisen på bensin og diesel, men regjeringspartiene skal være villige til å gi andre grønne konsesjoner.

Frps forhandler Hans Andreas Limi sier det er «lite aktuelt» for Frp å gå med på kravene fra Venstre om bensin og diesel.

– Det er vårt utgangspunkt. Man kjører ikke noe mindre, det bare koster mer, sa han etter partiets gruppemøte.

– Vi har avlevert et tilbud som er godt tilpasset kravene fra både Venstre og KrF, så får vi se hva det ender opp med, sa Limi.

Terje Breivik er klar på at grønne avgiftsøkninger er vesentlig for partiet.

– Avgifter er veldig viktig. Det er ikke tvil om at et grønt skatteskifte både bidrar til å prise ned det du vil ha mer av, som sysselsetting og verdiskapning, og prise opp det du er helt avhengig av å få mindre av, nemlig klimautslipp, uttalte han på vei ut av gruppemøtet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus