Budsjettforhandlerne øyner målstreken

Hans Olav Syversen på vei inn til et møte om statsbudsjett mandag ettermiddag. På kvelden møttes partene igjen.
Hans Olav Syversen på vei inn til et møte om statsbudsjett mandag ettermiddag. På kvelden møttes partene igjen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Partene i budsjettforhandlingene signaliserer at det kan nærme seg en enighet. Forhandlingene fortsetter tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle parter er nøye med å presisere at «ingenting er klart før alt er klart». Likevel lot forhandlerne det skinne gjennom at de ser konturene av et mulig forlik.

– Jeg har ikke noe tidspunkt å gi dere, men vi bør nærme oss en avslutning nå, sa KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen da det drøyt halvtimeslange møtet var ferdig mandag kveld.

Verken Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre eller KrF ser nå noen grunn til at man ikke skulle klare å komme til enighet.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner for flyktninger

– Rammen snart på plass

Den overordnede rammen i budsjettet er i ferd med å komme på plass, ifølge Høyres Svein Flåtten.

– Vi ser vel elementer av det som blir den endelige avtalen, sier han, men understreker at det fortsatt er mye jobb igjen å gjøre.

På toppen av det opprinnelige statsbudsjettet la regjeringen nylig fram et tillegg om asyltilstrømningen som påførte budsjettet en utgiftsøkning på nesten 10 milliarder kroner. I forhandlingene pågår det en dragkamp om hvordan denne regningen skal betales.

Noen av de hardeste nøttene å knekke, er kravene fra Venstre om omlegging til grønt skifte og KrF om at asylregningen her i landet ikke skal gå på bekostning av bistand.

– Jeg vil ikke karakterisere frontene som steile, men det er en del utfordringer som må finne gode løsninger, sier Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner for flyktninger

Rakk ikke fristen

De fire samarbeidspartiene skulle egentlig vært ferdig med forhandlingene før helgen, og hadde frist til klokken 16 mandag. Syversen mener det ikke er noe dramatikk i at forhandlingene går på overtid.

– Det er riktig at vi har noen formelle frister, men vi er overhodet ikke der at det er fare for at landet ikke har noe budsjett. Foreløpig er vi godt innafor det, sier han.

Torsdag 26. november er det berammet finansdebatt i Stortinget. For å rekke den må finanskomiteens innstilling være klar 20. november, altså fredag denne uken.

– Jeg håper at vi kan få en løsning før fredag, men vi vet at vi har noen dager til for at vi kan finne fram til gode løsninger som alle kan stille seg bak, sier Frps finanspolitiske talsmann.

Ifølge TV 2 ligger det an til at finansdebatten kan bli skjøvet til 2. desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus