Første generalstreik mot Tsipras-regjeringen

Demonstranter fra fagforbundet PAME, som er knyttet til kommunistpartiet KKE, marsjerer i Aten under den 24 timer lange generalstreiken torsdag.
Demonstranter fra fagforbundet PAME, som er knyttet til kommunistpartiet KKE, marsjerer i Aten under den 24 timer lange generalstreiken torsdag. Foto: Michalis Karagiannis / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas sto stille torsdag da greske arbeidere gjennomførte den første generalstreiken mot kuttpolitikken siden venstreorienterte Syriza kom til makten i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Busser og fly sto parkert, og ferjer lå til kai. På sykehusene var det langt mellom leger og sykepleiere, mens offentlige kontorer, museer og en rekke andre virksomheter holdt stengt.

Også ansatte ved skoler, universiteter og banker holdt seg hjemme under den første greske generalstreiken på snart et år.

Streiken er en protest mot de nye innstrammingene som landets regjering er blitt bedt om å gjennomføre i bytte mot lån.

Hellas trenger rask tilgang til en pott på 2 milliarder euro av kriselånet som holder landets økonomi flytende. I tillegg har landets fire største banker behov for 10 milliarder euro i kapitaltilførsel.

Les også: Hundrevis av migranter reddet utenfor greske øyer

Tåregass

Gresk politi tok torsdag formiddag i bruk tåregass og sjokkgranater mot ungdommer som under fagbevegelsens marsj kastet bensinbomber og andre gjenstander mot politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær 25.000 mennesker deltok ifølge nyhetsbyrået AP i tre ulike protester i sentrum av Aten. Demonstrantene passerte blant annet hotellet der greske regjeringsrepresentanter og inspektører fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) samme dag diskuterte betingelsene for at Hellas fortsatt skal få utbetalt kriselån.

Bak streiken står både hovedorganisasjonen for ansatte i privat sektor, GSEE, og hovedorganisasjonen for offentlig sektor, ADEDY.

I en uttalelse sier GSSE at dette er «folkets svar på den dogmatiske fastholdelsen av en meningsløs og ødeleggende politikk som har presset ut arbeidere og som har ført til at ungdommen har mistet håpet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hellas: 21 døde i forlis i Egeerhavet

Selvkritikk

Representanter i statsminister Alexis Tsipras' eget parti, Syriza, har uttrykt støtte til de streikende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjennomfører en avtale som inkluderer tiltak som er urettferdige, sier regjeringens talskvinne Olga Gerovasili.

Enkelte grekere mener imidlertid at regjeringen driver taktikkeri når den på den ene siden støtter protestene, og på den andre siden gjennomfører de forhatte innsparingene.

– Jeg orker ikke mer, sier Irini Kasidokosta (72), en pensjonert lærer som i løpet av seks år har opplevd å få pensjonen halvert. Hun rettet sinnet både mot Tsipras og långiverne.

– Jeg skulle ønske Tsipras hadde gjort det han lovet, men de lot ham ikke gjøre det. Nå må vi tigge for å få en tallerken med mat, sier hun.

Les også: Tsipras kutter og privatiserer i Hellas

Tvangsutkastelser

Regjeringen håper at protestene kan styrke regjeringens posisjon i forhandlingene med långiverne.

En av de vanskeligste sakene er om bankene skal få lov til å kaste ut folk som misligholder boliggjeld og selge boligen deres på tvangsauksjon. I så fall risikerer tusenvis av grekere å miste hjemmene sine.

Greske myndigheter har advart sterkt mot å fjerne beskyttelsen av folks primærbolig i en tid der Hellas blir bedt om å gi mat og husly til titusener av asylsøkere. Frykten er at det vil styrke det høyreradikale partiet Gyllent daggry.

Les også: 3.500 år gammel krigsgrav avdekket i Hellas