SV foreslår stopp i arbeidsinnvandringen

SVs Kirsti Bergstø åpner for å begrense EØS-innvandringen for å gjøre plass til flyktninger.
SVs Kirsti Bergstø åpner for å begrense EØS-innvandringen for å gjøre plass til flyktninger. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Flyktningkrisen og økende arbeidsledighet gjør at Norge må vurdere å ta i bruk sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen, mener SV. Den gir adgang til å stanse arbeidsinnvandringen fra EU-landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I en situasjon der det er et stort press på arbeidsmarkedet, er vi nødt til å diskutere hvordan vi best kan regulere det for å sikre et godt og anstendig arbeidsliv, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV og medlem i arbeids- og sosialkomiteen, til Klassekampen.

Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) var det per august i år 128.000 arbeidsløse. Det tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken, og er en økning på 9,000 personer fra mai i år.

– Nå er det en stor flyktningstrøm som kommer, som også skal inkluderes i arbeidslivet. I den situasjonen er det viktig at vi sørger for en politikk som sikrer arbeid og aktivitet for alle, sier Bergstø.

Les også: Solberg advarer mot signaler som rekrutterer asylsøkere

Bergstø mener arbeidskraften til europeiske fagarbeidere ikke nødvendigvis kan erstattes av asylsøkernes arbeidskraft.

– Men hovedpoenget her er at arbeidsmarkedet er ekstra presset og at det er mange som skal inkluderes. Tanken er først og fremst å sikre et regulert arbeidsliv, sier Bergstø.

Både Høyre og Ap sier kontant nei til forslaget.

– Dette er helt uaktuelt, sier Høyres Arve Kambe, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Les også: Asylsøkere vil tilbake til Russland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus