Venstre: Dyrere diesel, lavere skatt

Venstre-toppene Trine Skei Grande og Terje Breivik er forberedt på tøffe budsjettforhandlinger med regjeringspartiene og KrF.
Venstre-toppene Trine Skei Grande og Terje Breivik er forberedt på tøffe budsjettforhandlinger med regjeringspartiene og KrF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det blir bråk om biler og bistand når de borgerlige budsjettforhandlingene starter tirsdag. Venstre kutter personskatten, plusser på til verdens fattige og gjør det dyrere å fylle bensin og diesel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre øker bensinavgiften med 50 øre og dieselavgiften med 96 øre i sitt alternative budsjett som legges fram mandag. I tillegg snur partiet opp ned på prioriteringene til regjeringen innen bistand.

Høyre og Frp vil omdisponere 4,2 milliarder bistandskroner for å finansiere asyltilstrømmingen til Norge. Blant annet hentes 968 millioner kroner fra bistandskapittelet «sivilt samfunn», støtte som hovedsakelig går til lokale ikke-statlige organisasjoner og næringsliv i fattige land.

Kuttet kom på toppen av en omdisponering på 450 millioner kroner i det opprinnelige budsjettforslaget fra regjeringen.

Les også: Solberg: – Asylstrømmen er en formidabel oppgave

Omkamp

Nå blir det omkamp på Stortinget. Venstre setter av 450 millioner kroner til langsiktig bistand i sitt alternative statsbudsjett, melder Vårt Land.

– Denne typen langsiktig bistand lokalt er nettopp den som sørger for at vi ikke får flere flyktninger i bevegelse på denne kloden, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til avisen.

Venstres krav er det samme som KrFs, noe som gjør at de to samarbeidspartiene stiller omforent til bistandsbataljen med regjeringspartiene når budsjettforhandlingene innledes på tirsdag.

De 450 millionene er det ikke noe problem å finne inndekning for, ifølge Venstre. Det alternativet budsjettet er nemlig kuttet med 12 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjettramme når flyktningtillegget på 9,5 milliarder kroner holdes utenfor.

Les også: – Russland stanser flyktninger på vei til Norge

Drivstoff

Venstre viser til at diesel er en større kilde til lokal forurensing enn bensin. For å utligne noe av prisforskjellene mellom de to drivstoffene, øker partiet dieselavgiften med nær 1 krone og bensinavgiften med 50 øre.

– Vi må få opp tempoet i utskiftingen av bilparken og sørge for at flere velger kjøretøy med null eller lave utslipp, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Han viser til at avtalen som ble inngått med regjeringspartiene om bilavgifter tidligere i år. Der framgår det at det på sikt skal bli lik avgift på bensin og diesel gradert etter energiinnhold.

Til gjengjeld foreslår skattelettelser på inntekt utover det regjeringen foreslår. Konkret settes 1,5 milliarder kroner av til å fjerne det første trinnet i regjeringens foreslåtte modell for trinnvis personbeskatning.

I tillegg smøres entreprenører og næringsdrivende med økte avskrivingssatser på biler og maskinpark, for slik å stimulere til innkjøp av mer miljøvennlige kjøretøy.

Fattigdom

Blant de største enkeltsatsingene i Venstre-budsjettet er en pakke på 2,3 milliarder kroner til fattigdomsbekjempelse i Norge. Den inneholder en mengde tiltak til barnevern, rus, psykiatri, skolehelsetjeneste og vanskeligstilte i arbeidslivet.

For eksempel settes 773 millioner kroner av til gratis kjernetid i barnehage for treåringer, gratis SFO til lavinntektsfamilier og differensiert foreldrebetaling samt nasjonal minstenorm og økte satser for økonomisk sosialhjelp. (©NTB)

Personvernpolicy