Vil ta asylregningen med oljepenger og bistand

Se opptaket av pressekonferansen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil bruke 1,2 milliarder ekstra oljekroner og ta 4,2 milliarder fra bistandsbudsjettet for å dekke neste års asylregning, erfarer NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg skal regjeringen være villig til å redusere kuttene i formuesskatten som det var lagt opp til i det opprinnelige budsjettet for 2016.

Omdisponeringene på bistandsbudsjettet innebærer kutt i den langsiktige bistanden for å frigjøre penger til flyktningtiltak i Norge.

Se pressekonferansen i videovinduet øverst i artikkelen.

Regjeringen anslår at den kraftig økte asyltilstrømningen de nærmeste seks årene vil koste inntil 85 milliarder kroner, får NTB opplyst. Neste år blir regningen på 9,5 milliarder kroner ekstra, anslår regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) legger fredag frem sitt såkalte tillegg til neste års statsbudsjett. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter.

Der kommer det frem at regjeringen anslår at mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere vil komme til Norge neste år, erfarer NTB. Punktanslaget, som er det mest sannsynlige, er 33.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anslagene både for kostnader og ankomster er usikre.

Les også: Høyre frykter Syria-flyktninger blir utgiftsbombe

Kutter ytelser

Regjeringen foreslår å redusere ytelsen til asylsøkere generelt med 20 prosent, men med 10 prosent for enslige mindreårige og barnefamilier, erfarer NTB.

Samtidig foreslår regjeringen å endre botiden fra tre til fem år. I realiteten betyr det at de fleste som kommer nå, i fremtiden vil få opphold i Norge i fem år, før oppholdsgrunnlaget blir vurdert på nytt før permanent oppholdstillatelse blir gitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK melder også at det vil bli foreslått innstrammende endringer i reglene for familiegjenforening.

Regjeringen starter tirsdag budsjettforhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF. Mye vil handle om hvordan asylregningen skal betales.

Les også: KrF vil øke avgifter for å betale asylregning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styrker politiet

Asyltilstrømningen får dessuten regjeringen til å styrke politibudsjettet med 350 millioner kroner i 2016, erfarer NTB. 14,8 av de nye millionene går til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ekstrapotten skal gi 378 nye stillinger i politiet og 17 nye til PST, ifølge NTBs opplysninger.

170 av politistillingene er knyttet til registrering og oppfølging av asylsøkere i Politiets utlendingsenhet (PU). 23 av stillingene er øremerket Øst-Finnmark politidistrikt, som opplever en kraftig økt asylsøkertilstrømning over grensestasjonen Storskog.

I tillegget suspenderer regjeringen midlertidig den såkalte 15-månedersregelen for saksbehandling i Utlendingsdirektoratet (UDI). I praksis innebærer dette at regjeringen innser at saksbehandlingstiden vil økes noe.

Les også: Venstre vil ta imot 500 flere kvoteflyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs asyldugnad

Regjeringen har lenge hatt en intensjon om å delta i EUs dugnad for å fordele 160.000 asylsøkere som har kommet til land ved Europas yttergrenser.

Regjeringen går nå inn for å ta imot 1.500 asylsøkere i det såkalte relokaliseringsprogrammet, 750 personer neste år og et tilsvarende antall i 2017. Dette er anslått å koste 65 millioner kroner neste år, får NTB opplyst.

Norge har også varslet videre deltakelse i EUs grensekontrollbyrå Frontex' redningsoperasjon i Middelhavet. Det gjøres ved å sette av 4,2 millioner kroner til Redningsselskapet for å sikre at bidraget kan videreføres i ytterligere seks måneder.

I tillegg vil regjeringen øke bidraget til EUs støttekontor for asylsøkere og bevilgningen til retur og styring av asyl- og flyktningstrømmen, erfarer NTB.

Les også: Ap mener regjeringen blåste opp utgiftene