Frp om KrFs alternative statsbudsjett:

– Dette er ikke Frp-politikk og ikke noe vi kan akseptere

I sitt alternative statsbudsjett for 2016 foreslår KrF blant annet å øke avgiften på tobakk med ti prosent og avgiften på alkohol med fem prosent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
I sitt alternative statsbudsjett for 2016 foreslår KrF blant annet å øke avgiften på tobakk med ti prosent og avgiften på alkohol med fem prosent. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Frps finanspolitiske talsmann reagerer blant annet på KrFs forslag om å øke avgifter på alkohol og tobakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF la torsdag frem sitt alternative forslag til statsbudsjett for neste år.

Her kom det blant annet frem at partiet vil bruke åtte milliarder kroner mindre enn regjeringen gjør i forslaget til statsbudsjett. Partiet går også imot mer skattelette til de rikeste.

I tillegg vil KrF øke avgiften på diesel, bensin, alkohol og tobakk. Når det gjelder de to sistnevnte, går partiet inn for å øke avgiftene med på alkohol med fem prosent og med ti prosent på tobakk. Samtidig vil partiet redusere tobakkskvoten i taxfree med en fjerdedel, og gjøre det umulig å veksle inn tobakk i alkohol, en ordning regjeringen inførte i fjor.

Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi tror økte avgifter vil føre til økt grensehandel og at det blir mer attraktivt å smugle.

– Dette er ikke Frp-politikk og ikke noe vi kan akseptere som del av budsjettet for 2016. Nå er det viktigere enn noensinne å lage gode vilkår for næringslivet, sier Frp-politikeren til NRK.

Les også: – Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

KrF vil heller ikke gå med på regjeringens forslag om pensjonsøkning for gifte og samboende pensjonister høsten 2016. Mens Limi mener Frps og Høyres forslag er et minimum av det som må til for å utjevne forskjeller, vil Krf derimot fase inn økningen over to år, og bruke deler av innsparingen på å øke pensjonen for enslige minstepensjonister.

Svein Flåtten, finanspolitisk talsmann i Høyre, sier til NRK at KrF-budsjettet var omtrent som forventet. Han ønsker ikke å gå inn på omprioriteringene som partiet har gjort.

– Vi er enige om utgangspunktet, nemlig den voksende ledigheten, behovet for omstilling og at vi skal ta vare på velferdssamfunnet, sier Flåtten til NRK.

Les også: SSB advarer mot skattekutt for å motvirke nedgang

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus