Jensen kan måtte slå hull på sparegrisen

Finansminister Siv Jensen kan måtte bruke penger av oljefondets løpende avkastning i neste års statsbudsjett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen kan måtte bruke penger av oljefondets løpende avkastning i neste års statsbudsjett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Siden oppstarten har oljefondet fått friske penger fra finansministeren hvert år. Siv Jensen (Frp) kan bli den første som må slanke fondet for å få statsbudsjettet til å gå opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømmen av friske oljepenger i 2016 kan bli mindre enn det Jensen trenger til statsbudsjettet, skriver Aftenposten. Dermed ligger det an til at hun må ta gamle penger ut av Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, for å få nok.

Siden oppstarten av fondet i 1996 har finansministrene brukt stadig flere oljepenger. Men felles for alle har vært at årets inntekter alltid har vært mer enn store nok. Dermed har et overskudd på flere milliarder kroner blitt satt inn i oljefondet hvert år.

Blant årsakene til at inntektene trolig vil minke er at oljeprisen er mer enn halvert siden i fjor sommer. Usikkerheten i den norske økonomien er større enn på lenge.

Allerede i august spådde DNB Markets at Jensen som første finansminister kan komme til å bruke mer penger enn det oljefondet får tilført fra petroleumsnæringen.

– Et par år tilbake i tid trodde vi dette ville skje først en gang etter 2020. Oljeprisfall og lavkonjunkturen gjør at vi fremskynder tidspunktet der bruken av oljepenger overstiger de løpende inntektene, sa senioranalytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

Forslag til statsbudsjett legges frem onsdag formiddag.

Les også: Lekkasjer staker ut regje­rin­gens kurs

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus