Meny

KS: – Pensjonsbombe kan ramme velferd

Illustrasjonsbilde. Foto: Janerik Henriksson Flt-pica / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2005 er kommunenes pensjonsforpliktelser mer enn doblet fra 229 til 507 milliarder kroner. KS kaller det en tikkende bombe, og i Oslo frykter finansbyråden for velferdstilbudet.

– Pensjon har spist mer av kommunenes inntekter de senere årene, og det bekymrer meg. På sikt kan pensjonskostnadene ramme kommunenes evne til å levere gode tjenester, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) til Dagens Næringsliv.

11,6 prosent av Oslo kommunes inntekter går til å dekke pensjon. I 2007 var tallet snaut sju prosent.

Økt levealder, flere ansatte og gode lønnsoppgjør trekkes fram som noen av årsakene til det kommuneorganisasjonen KS omtaler som «en tikkende bombe».

– Pensjon er den største utfordringen i mange kommunebudsjetter, og problemet blir større for hvert år, sier arbeidslivsdirektør Per Kristian Sundnes i KS til avisen.

Mens KS vil ha større opptjening og endringer som støtter den såkalte arbeidslinjen, påpeker arbeidstakerorganisasjonene at bemanningsbehovet i helse og omsorg vil øke fordi andelen eldre øker.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus