Meny

Statens utgifter til alderspensjon doblet siden 2006

Staten bruker stadig flere kroner på pensjonistene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens utbetalinger til alderspensjon økte med 98 prosent fra 2006 til 2014. Grunnen er en kraftig økning i antall pensjonister de siste årene.

De store barnekullene fra etterkrigsårene har blitt pensjonister, og det speiles i summene staten betaler ut i alderspensjon, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)som ble presentert fredag.

I 2014 fikk norske alderspensjonister utbetalt omlag 180 milliarder kroner. Det er 98 prosent mer enn i 2006, ifølge SSB. Andre utbetalinger fra staten økte til sammenligning med 40 prosent i den samme perioden.

I åtteårsperioden er det særlig fra 2010 at den voldsomme veksten i utbetalt alderspensjon skjedde.

De 180 milliardene som betales ut i alderspensjon, er den største utgiftsposten den statlige delen av NAV har. Totalt ble det betalt ut rundt 420 milliarder kroner til enkeltpersoner i 2014, skriver SSB om de nye tallene.

Eldrebølgen er i ferd med å ramme Norge for fullt, og utgiftene til alderspensjoner vil derfor fortsette å stige sterkt i årene som kommer, viser beregningene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB-forsker Bjørn Gran-Henriksen har tidligere uttalt at de store utbetalingene vil fortsette også i årene som kommer. Til Vårt Land sa han i 2013 at de store utbetalingene vil fortsette 20-30 år framover, ettersom flere og flere av fødselskullene fra 1945 og til begynnelsen av 70-årene trer over i pensjonistenes rekker.

«Ut fra forventet utvikling i befolkningens alderssammensetting vil statens utgifter til alderspensjoner å fortsette å stige sterkt i årene som kommer», skriver SSB.

Statsforvaltningens totale utgifter lå på 1.136 milliarder kroner i 2014, ifølge SSBs tall. Utgiftene til alderspensjon har økt langt sterkere enn statens øvrige utgifter.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus