Aten-børsen stenger i halvannen uke

Børsen i Aten stenger fram til 7. juli, heter det i en uttalelse mandag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om tilspissingen av krisen i Hellas
* Fredag kveld forlot de greske forhandlerne et møte med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Brussel. Bakgrunnen var at partene ikke kom til enighet om vilkårene for at Hellas skal få utbetalt de 15,3 milliarder euroene de trenger når låneprogrammet utløper tirsdag.

* Natt til lørdag kunngjorde Hellas' statsminister Aleksis Tsipras at det skal holdes en folkeavstemning søndag 5. juli om det siste avtaleforslaget fra kreditorene.

* Lørdag morgen strømmet grekerne til bankene for å ta ut kontanter.

* Lørdag kveld erklærte eurosonens finansministre at låneprogrammet ikke vil bli forlenget til etter folkeavstemningen.

* Søndag opplyste ESB at banken fryser kriselånene til greske banker, som er på til sammen 89 milliarder euro. Dette fikk greske myndigheter til innføre kapitalkontroll og holde bankene stengt fram til folkeavstemningen.

(Kilde: Financial Times) (©NTB)

Euroen er svekket, og børsene i Europa faller bratt mandag morgen, på det som omtales som en skjebnedag for gresk økonomi.

Det er innført strenge økonomiske restriksjoner i det kriserammede landet. Blant annet er bankuttak begrenset til 60 euro – rundt 520 kroner – per person mandag.

Les også: EU med nytt Hellas-forslag

Oslo Børs ned

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned over 2 prosent kort tid etter åpning mandag. Kaoset i Hellas får skylda.

Les også: Greske banker holder stengt i seks dager

Oljeprisene går svakt ned mandag formiddag. Nordsjøolje omsettes til 62,44 dollar fatet.

Like etter åpning var hovedindeksen nede i 624,20, ned 2,60 prosent. Etter én time hadde børsen korrigert seg til 631,05, ned 1,80 prosent.

Blant de mest omsatte er det bare Seadrill som har en oppløftende børsåpning på uka. Seadrill er foreløpig opp 0,85 prosent til 82,70.

Statoil er mest omsatt og er foreløpig ned 1,45 prosent. Yara, Marine Harvest, DNB og Norsk Hydro er alle ned rundt 2 prosent mandag formiddag.

Oljeprisene går svakt ned. Nordsjøolje omsettes til 62,18 dollar fatet, noe som er en nedgang på 0,64 prosent. WTI-oljen er ned 1,76 prosent til 58,58.

I Europa er nedgangen større enn her hjemme. DAX 30 i Frankfurt er ned 3,53 prosent, FTSE 100 i London faller 1,98 prosent, mens CAC 40 i Paris faller 3,61 prosent.

Asia-børsene falt

Børsen i Tokyo stupte, og Nikkei 225-indeksen avsluttet handelen ned 2,9 prosent. I Hongkong hentet Hang Seng-indeksen seg inn noe på slutten, men endte likevel ned 2,6 prosent.

Det kinesiske markedet svingte mye etter overraskende rentekutt i helgen, men også indeksene i Shanghai og Shenzhen sank betydelig etter å ha startet dagen i pluss. Shanghai endte ned 3,3 prosent, mens Shenzhen-indeksen kollapset og var ned 6,1 prosent til slutt. Streng kontroll på det kinesiske finansmarkedet, gjør at disse børsene i stor grad er løsrevet fra utviklingen ellers i verden, og oppgangen den siste tiden er drevet av indre politiske faktorer

Seoul-børsen falt 1,4 prosent og Taipei 2,4 prosent, mens Sydney-børsen i Australia endte ned 2,3 prosent mandag.

Euroen falt også med 1,9 prosent mot dollaren under tidlig handel i Asia mandag, men tok seg noe opp mot slutten av den asiatiske børsdagen. På slutten av dagen var kursen 1,1016 dollar eller 135 yen per euro.

Personvernpolicy