Hellas går uviss skjebne i møte

En gresk mann sitter utenfor butikken sin og ser langt etter potensielle kunder. Foto: NTB scanpix
En gresk mann sitter utenfor butikken sin og ser langt etter potensielle kunder. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre eurolandene setter ned foten. Ekspertene frykter resultatet blir kaos for Hellas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tålmodigheten med grekerne er slutt i Brussel.

Lørdag gikk de til resten av eurolandene og ba om en midlertidig forlengelse av det greske låneprogrammet så de kan holde en folkeavstemning. Svaret var et bastant nei.

– Låneprogrammet utløper tirsdag kveld, det er helt klart, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem til pressen og fortsatte møtet i eurogruppen uten grekerne til stede.

– En trist dag for Europa, men vi skal overleve, svarte Hellas' finansminister Yanis Varoufakis da han marsjerte ut av bygningen.

Siste: Nytt Hellas-møte i ESB

Vilkår

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet.

Men Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk». Før helga trakk han derfor forhandlerne sine og vil i stede legge vilkårene fram for grekerne i en folkeavstemning neste søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har imidlertid grekerne lite å stemme over, så håpet i Brussel er at de heller vil fortsette forhandlingene. Nasjonalforsamlingen i Aten skulle ta stilling til folkeavstemningen sent lørdag kveld.

– Vi var så nære. Det var helt feil tidspunkt å forlate forhandlingene på, sier en tjenestemann i EU-kommisjonen.

Les også: Varoufakis: Kreditorene har «rare krav» til Hellas

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regninger

Uten nye midler står Hellas i fare for å gå bankerott. Allerede tirsdag forfaller over 1,5 milliarder euro til betaling til IMF, og det er frykt for hva som kan skje i det øyeblikk grekerne er i restanse.

I verste fall kan de ryke ut av hele valutasamarbeidet.

– Det greske folk vil uansett ha nok oksygen neste uke, og de vil overleve, mener Tsipras.

– Dette er helt latterlig av Tsipras. Den greske regjeringen har ingen plan B, ingen plan C. Og hadde heller ingen troverdig plan A, mener økonomen Demetrios Efstathiou i banken ICBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansvar

Dijsselbloem legger ansvaret for situasjonen på den venstreorienterte regjeringen i Aten, som kreditorene mener avbrøt forhandlingene før de var ferdige.

– Vi forklarte at vi ikke hadde mandat til å undertegne en ikke-bærekraftig avtale, svarer Varoufakis.

– Avslaget vil skade eurogruppens troverdighet som en demokratisk institusjon, og jeg frykter skaden er varig, sier han.

Flere euroministre mener regjeringen i Aten uansett har undergravd en folkeavstemning ved å anbefale folk å avvise et uferdig forslag.

Kritisk

Mens eurosjefen understreker at valutasamarbeidet er sterkt, ser norske eksperter det som kritisk for Hellas dersom landets låneprogram utløper.

– Jeg håper det blir en avtale, ellers blir situasjonen ganske grusom for grekerne, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til NTB.

Nervøse grekere tar nå pengene sine ut av banken, og lørdag gikk over en tredel av minibankene tomme og måtte fylles igjen. Søndag møtes Den europeiske sentralbanken for å diskutere nye krisemidler for å holde bankene solvente.

– Hvis ikke blir det panikk, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

– Økonomien vil stoppe mer og mer opp, og skatteinngangen minsker enda mer. Hellas vil da få problemer med å betale lønninger, pensjoner og med offentlige oppgaver som sykehusdrift.