Bondelagets årsmøte:

KrF og Venstre dyttet Bondelaget til avtale med Listhaug

BAKOM SUSTE STØTTEPARTIENE: Sylvi Listhaug (Frp) var svært fornøyd med å inngå en jordbruksavtale med Lars Petter Bartnes 15. mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
BAKOM SUSTE STØTTEPARTIENE: Sylvi Listhaug (Frp) var svært fornøyd med å inngå en jordbruksavtale med Lars Petter Bartnes 15. mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget inngikk en omstridt jordbruksavtale med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp). I sin tale til årsmøtet antyder Bartnes at Venstre og KrF har spilt en rolle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det brudd og bondeopprør mot Solberg-regjeringens tilbud til bøndene.

I år har Norges Bondelag høstet kritikk for å underskrive på regjeringens landbrukspolitiske tilbud - mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt.

– Det var ikke åpenbart hvordan vi skulle svare. På den ene siden var tilbudet lagt provoserende lavt, sa leder Lars Petter Bartnes i sin tale til Bondelagets årsmøte, også kalt Bondetinget, som åpnet i Lillehammer onsdag.

Avtalen innebærer at bøndene sakker ytterligere akterut inntektsmessig, sammenliknet med andre grupper i samfunnet.

Den inneholdt en omstridt endring i millionsstøtte til lammekjøtt - og Bondelagets signatur innebærer en aksept av store omfordelinger av statlige tilskudd fra små og mellomstore bønder, til de aller største. For Bondelaget var det også provoserende at den inngåtte avtalen fjerner transporttilskudd til pelsdyrbønder.

Venstre og KrF ville ha avtale i år

Hvorfor inngikk så Bondelaget avtale?

– Venstre var raskt ute med å si at tilbudet var for dårlig. Arbeiderpartiet og Senterpartiet fulgte opp. Media, opinion og støttepartiene reagerte på at tilbudet var bare en tidel av kravet, fortsatte Bartnes i sin tale.

Deretter bekreftet han påstander som har versert om at regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, bak kulissene har spilt et spill som presset Bondelaget inn i landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) favn:

– Samtidig var beskjeden fra støttepartiene klar. Det ville utvilsomt utfordre støtten i Stortinget, og avtaleinstituttet på sikt, om vi ikke viste vilje til å prøve, sa Bartnes.

Bondelaget forhandlet videre, fikk til noen forbedringer og undertegnet en avtale.

I Stortinget er det egentlig flertall mot regjeringens landbrukspolitikk.I og med Bondelagets aksept er Listhaug nå sikret flertall for jordbruksavtalen. Stortingets næringskomité ventes å legge fram sin innstilling om det i dag.

Les også: Bondelaget roste avtalen, Listhaug roste Bondelaget

– Går ikke god for regjeringen

– Det betyr på ingen måte at avtalen er slik vi skulle ønsket. Forhandlinger handler om å gi og ta, og til slutt ta en beslutning om hva vi mener er best for medlemmene, sa Bartnes videre til årsmøtet og slo fast:

– Avtalen betyr ikke at vi har senket ambisjonsnivået. Vi har heller ikke gått god for regjeringas landbrukspolitikk, slik vår avtalepart prøver å framstille det. Dette er derimot så langt vi kom i år, sa Bartnes fra talerstolen i Lillehammer.

«Vi har inngått en avtale som er god for bonden og økt matproduksjon. Vi har sikret virkemidler for økt matproduksjon, små og store bruk. Løsningen vil bringe matproduksjonen i riktig retning.», sa han derimot på den felles pressekonferansen med Sylvi Listhaug etter enigheten 15. mai.

Sylvi Listhaug selv fulgte talen fra tilhørerplass og skal, i motsetning til i fjor, være til stede på både årsmøtet og kveldens fest i Bondelaget.

Les også: Sp-topp: – Bondelaget må ha rett til å inngå en dårlig avtale

Får mindre i statlige tilskudd

Med årets jordbruksavtale har regjeringen på to år klart å redusere realverdien av statens tilskudd til jordbruket med en halv milliard kroner.

Men i talen framholdt Bartnes det som en seier at Bondelaget i løpet av forhandlingene klarte å øke tilskuddene med 45 millioner kroner, i stedet for som Listhaug ville i sitt opprinnelige tilbud - redusere dem med 110 millioner kroner.

Les: Tilskuddene til jordbruket øker ikke med prisstigningen

Les også: Sylvi Listhaug utløser stor omfordeling i norske bygder

og De største fikk 32-doblet sine tilskudd fra statskassa

Følg Bondelagets nett-overføring fra årsmøtet onsdag og torsdag

Personvernpolicy