V, Sp og SV vil ha oljefondet ut av skatteparadiser

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen foreslår at oljefondet trekker seg ut fra skatteparadiser. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen foreslår at oljefondet trekker seg ut fra skatteparadiser. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Venstre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener oljefondet må slutte med investeringer i skatteparadiser. Men med 26 av 169 seter på Stortinget er de tre partiene langt unna flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dag plasserer vi sparepengene våre i verdens røverstater, og dermed bidrar vi til økt fattigdom og mer kriminalitet globalt. Trekker vi oljefondet ut av skatteparadiser, har det en helt konkret effekt for en mer rettferdig verden, sier SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen til Aftenposten.

Det er i en innstilling fra finanskomiteen at de tre partiene foreslår tiltaket. Men Venstre, Sp og SV har til sammen kun 26 av de 169 stortingsplassene, og får ikke støtte fra de andre partiene. Verken Kristelig Folkepartis finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen eller Ap-representant Torstein Tvedt Solberg i finanskomiteen støtter forslaget. I Høyre er det heller ingen oppslutning rundt den foreslåtte endringen, opplyser finanspolitisk talsmann Svein Flåtten.

Selv hadde SV ledelsen av det statlige Norfund, som aktivt brukte skatteparadis, i åtte år.

Ifølge en oversikt i Dagens Næringsliv i mars i år har oljefondet plassert 145 milliarder kroner i skatteparadiser.

Personvernpolicy