Ap-uro over økt ungdomsledighet

Finansminister Siv Jensen forsikret at regjeringen har innsats mot økende ledighet høyt på sin dagsorden. (Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen forsikret at regjeringen har innsats mot økende ledighet høyt på sin dagsorden. (Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap vil vite hvor høy ledigheten blant unge må bli før regjeringen foretar seg noe. Finansminister Siv Jensen (Frp) er helt uenig i at regjeringen ikke gjør noe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppbremsingen i norsk økonomi og den økende arbeidsledigheten ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Det mest alvorlige er den urovekkende økningen i ungdomsledighet, sa Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Hun viste til at ledigheten blant unge er ti ganger så høy som for de over 54 år, og at den i årets første kvartal ble målt til 9,4 prosent.

– Jeg lurer på om finansministeren kan svare på hvor i revidert nasjonalbudsjett vi finner de tiltakene som viser at finansministeren tar den økende ungdomsledigheten på alvor? sa Marthinsen.

– Har levert

Jensen viste til at regjeringen har levert ved å gjøre om på permitteringsreglene og øke antallet tiltaksplasser.

– Hvis noen tror at svaret på den situasjonen norsk økonomi står i, er å kutte pengebruken og skjerpe skattene, er jeg uenig med Ap i det, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor høy må ungdomsledigheten bli før regjeringen foretar seg noe? fulgte Marthinsen opp.

– Jeg er helt uenig i påstanden. Det er ikke slik at regjeringen ikke foretar seg noe, repliserte Jensen.

Det er først og fremst nedgangen i oljeinvesteringene som skaper usikkerhet omkring utviklingen i norsk økonomi. Det bratte fallet i oljeprisen det siste halvåret har forsterket tendensen.

Forhandler nå

Marthinsen pekte på at ledigheten i Norge nå har passert 4 prosent for første gang på ti år. Det er først og fremst de områdene på Vestlandet som er mest avhengig av oljerelaterte næringer, som rammes av nedgangen.

Jensen forsikret at regjeringen har økende ledighet og utfordringene i økonomien høyt på sin dagsorden.

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett pågår i disse dager mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF. Både den rødgrønne opposisjonen og regjeringens samarbeidspartier mener budsjettet har for få og for forsiktige tiltak mot den økende ledigheten.

Regjeringen foreslår 1.000 tiltaksplasser i budsjettet.