Syria-flyktninger kan bli løftet ut av budsjettkampen

Finansminister Siv Jensen (Frp) smører økonomien med ytterligere drøyt 5 milliarder kroner, men klarer å redusere andelen hun tar ut fra sparegrisen – fordi oljefondet har vokst enda mer. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen (Frp) smører økonomien med ytterligere drøyt 5 milliarder kroner, men klarer å redusere andelen hun tar ut fra sparegrisen – fordi oljefondet har vokst enda mer. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Syria-flyktningene kan bli løftet ut av forhandlingene om revidert budsjett. Men flere flyktninger nå forutsetter inndekning krone for krone på det samme budsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lite som fremkalte protester da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens forslag til revidert budsjett tirsdag.

«Moderat og lite utfordrende» og «fra blått til grått» lød to av kommentarene.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland (H) minner om at det er revidering av et eksisterende budsjett det handler om:

– Du skal lete godt for å finne noe som provoserer i en eller annen retning. Det er mer snakk om en tilpasning til situasjonen vi ser nå. Ut fra reaksjonene fra samarbeidspartiene bør det være et godt utgangspunkt for å bli enige, sier han.

Separate Syria-samtaler

Regjeringen valgte å ikke komme i møte stortingsflertallets krav om at Norge må ta imot 10.000 kvoteflyktninger over de neste to årene. Heller ikke det fremkalte noen overraskelser hos opposisjonen.

Derimot er det enighet om å fortsette Syria-samtalene mellom de parlamentariske lederne tirsdag 19. mai.

Samarbeidspartiene mener separate samtaler er en god modell og antyder at hele diskusjonen om Syria-flyktningene kan holdes helt utenfor forhandlingene om revidert budsjett.

Reaksjon: De rødgrønne frykter brattere nedtur: – Tiltakene er for få, for små og kommer for sent

Krever inndekning

Høyres Helleland sier at parallelle løp er greit, men understreker følgende:

– Blir det et utfall som innebærer flere kvoteflyktninger nå, må det dekkes inn krone for krone i revidert budsjett. Her har de fire samarbeidspartiene en gjensidig forpliktelse, men også de andre må jo sørge for inndekning, uten at vi kan forvente at de blir enige med oss fire på det punktet. Uansett må utgiftskonsekvenser som påløpt i 2015 inn i revidert, sier han.

Reaksjon: Sp: – Regjeringen svikter de eldre

Langsiktig forlik

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) pekte tirsdag imidlertid på muligheten for at et Syria-forlik kan komme som en egen tilleggsproposisjon fra regjeringen, fremfor å bli en del av innspurten fram mot Stortingets siste dag før sommerferien da revidert budsjett skal vedtas.

Helleland åpner for et bredere forlik utenfor revidert.

– Ingen ser for seg at Syria-krisen er løst om et halvt år. Blir partiene på Stortinget enige om forpliktelser framover, åpnes det for et bredt forlik som kan peke mot 2016-budsjettet og enda lenger fram, sier han til NTB.

Bakgrunn: Regjeringen øker oljepengebruken med 5,1 milliarder

Flere oljemilliarder

Finansministeren varslet tirsdag svakere vekst i norsk økonomi som følge av lavere oljepris. Det gir svakere vekst i sysselsettingen, men med redusert arbeidsinnvandring får vi bare en moderat oppgang i ledigheten, lyder prognosen.

Alt i alt finner regjeringen rom for å øke oljepengebruken med 5,1 milliarder kroner. Det er 2,6 prosent av beholdningen av oljefondet – som er en lavere andel enn det regjeringen la opp til i statsbudsjettet.

I forhandlingene vil Venstre kreve mer til grønt skifte og KrF antyder at en milliard kroner til kommunene som kompensasjon for reduserte skatteinntekter er litt i minste laget. Med andre ord reaksjoner som er et godt stykke unna den «indre kjenslestormen» og protestene mot «usosial profil» som statsbudsjettet ble møtt med i fjor høst.

Og ingen har så langt protestert på at plastposeavgiften droppes til fordel for økt strømregning på rundt 100 kroner i året per husstand.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden