Meny

Industrien vil ha budsjett for lavere rente

Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen forventer at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett legger til rette for nye rentekutt fra Norges Bank. – Revidert nasjonalbudjseett må ikke bidra til sterkere kronekurs, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye permitteringer og oppsigelser truer i leverandørindustrien. Bedriftene ber regjeringen legge forholdene til rette for nye rentekutt fra Norges Bank.

– Det er viktig at revidert nasjonalbudsjett ikke bidrar til renteøkning og sterkere kronekurs, men sikrer at Norges Bank kan videreføre strategien om ytterligere rentenedsettelser, sier administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri til NTB.

Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde at styringsrenta skulle holdes uendret på rentemøtet denne uka. Samtidig sa han at det fortsatt var utsikter til rentenedsettelse i juni.

– Store deler av fastlandsindustrien gjør det brukbart, men i oljeleverandørindustrien er det tøffe tak. Flere bedrifter sliter, og det er økende grad av permitteringer og oppsigelser, sier Lier Hansen, som snakker på vegne av 2.550 bedrifter med rundt 130.000 ansatte landet over.

Kommuneøkonomi

Kompensasjon til kommunene for skattesvikt står sentralt når regjeringen tirsdag presenterer forslaget til revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen for 2016.

Kommunenes inntekter er beregnet å bli 1,3 milliarder kroner lavere i år enn anslaget i statsbudsjettet. Hvor mye som blir tilbakeført er uklart, for lavere lønns- og prisvekst bidrar ifølge regjeringen til å veie opp for svekkede skatteinntekter.

Et regjeringsnotat NTB omtalte denne uka peker på at lønnsveksten i kommunene blir 3,2 prosent – mot 2,7 prosent generelt – noe regjeringen mener kommunene delvis har seg selv å takke for.

– Det er urovekkende at regjeringen argumenterer på denne måten få dager før revidert legges fram, sa Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Syria

Noe av det mest spennende med budsjettforslaget som regjeringen legger fram på tirsdag, er hva som sies om nye kvoteflyktninger fra Syria. På Stortinget forventer en samlet opposisjon at regjeringen har funnet midler til å øke antallet Syria-flyktninger i 2015.

Spørsmålet er alt diskutert i to møter som de parlamentariske lederne har avholdt på Stortinget, men de reelle forhandlingene vil først innledes 19. mai.

Fra før er det kjent at regjeringen vil foreslå en tredobling av antall kvoteflyktninger med særlige medisinske behov fra 20 til 60. Samtidig skal støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner økes til totalt 1 milliard kroner.

Statsminister Erna Solberg (H) har også varslet økte bidrag for å avhjelpe flyktningsituasjonen i Middelhavet.

Skattegrep

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har også kommet med et par lekkasjer. I landsmøtetalen for et par helger siden varslet han at en egen ferjeavløsningsordning var på trappene, i likhet med et mindre skattegrep som skal belønne kommuner i vekst.

Denne uken ble det også fortalt om 106 millioner kroner ekstra over revidert nasjonalbudsjett til 64 tiltak mot barnefattigdom.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har varslet friske midler til HV-øvelser i Finnmark i revidert nasjonalbudsjett. Hun ventes også å presentere forslaget til hvordan dagens 288 kommunale kemnerkontorer skal erstattes av større statlige regionkontorer samt endelig skrote den omstridte poseavgiften som ble lagt på is tidligere i vår.

Populært