Slik stjal forretningsmannen én milliard dollar i løpet av tre dager

Foto: Konsulentselskapet Kroll peker på forretningsmannen Ilan Shor som hjernen bak millionsvindelen. Wikimedia commons
Foto: Konsulentselskapet Kroll peker på forretningsmannen Ilan Shor som hjernen bak millionsvindelen. Wikimedia commons

Beløpet som tilsvarer mer enn 12 prosent av Moldovas bruttonasjonalprodukt forsvant på mystisk vis i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanken i Moldova var så rådville etter svindelen at de tok kontakt med det internasjonale konsulentselskapet Kroll for å komme til bunns i saken, skriver CNN.

Kroll identifiserte forretningsmannen Ilan Shor (28) som hjernen bak gigantsvindelen. Det tok imidlertid litt tid før dette ble kjent for offentligheten, ifølge CNN.

Schor er blant Moldovas rikeste, og han er også gift med en russisk popstjerne. Hans far tjente seg rik på å etablere Moldovas første taxfree-butikker.

Lederen av det moldovske parlamentet offentliggjorde Kroll-rapporten etter tusenvis demonstrerte i hovedstaten Chișinău tidligere denne måneden.

Kort tid senere sendte Shor en pressemelding til lokale medier hvor han benektet alt. Selskapet Shor Group har også uttalt seg til russike medier og forklart at de studerer rapporten. Shor Group antyder at Ilan Shor skal ha jobbet for å redde bankene fra tidligere vannstyre, melder Radio Free Europe.

Les også: Frykt for at Moldova blir Russland neste offer

Kompliserte transaksjoner

Ifølge Kroll-rapporten og CNN kjøpte Shor og hans medarbeidere seg opp i tre moldovske banker. Det tok ikke lang tid før de satt med en kontrollerende eierandel i hver enkelt bank. Deretter økte de gradevis bankenes likviditet gjennom en rekke kompliserte transaksjoner mellom bankene og utenlandske enheter.

De tre bankene skal ha gitt millionlån til selskaper som Shor enten kontrollerte eller hadde en tilknytning til.

Her kan du lese hele rapporten

I løpet av kun tre dager tømte Shor bankene for 767 millioner dollar via komplekse transaksjoner. Sentralbanken i Moldova tror det totale tapet for bankene kan beløpe seg til én milliard dollar. Store deler av beløpet ble overført til offshore kontoer med tilknytning til Shor. Mye av pengene ble også satt inn på latviske bankkontoer

Slettet data

Som en følge av svindelen ble sentralbanken i Moldova nødt til å gi kriselån til de tre rammede bankene til en verdi av 870 millioner dollar for å forhindre økonomisk kollaps, melder Radio Free Europe.

Moldova er et av de mest fattige landene i Euorpa og korrupsjon er et stort problem. Ifølge Verdensbanken kan millionsvindelen sende økonomien i Moldova i en nedadgående spiral, skriver CNN.

Kroll-rapporten understreker også vanskelighetene ved etterforskningen. Elektronisk data og internkommunikasjon i bankene hadde blitt slettet, noe som gjorde det vanskelig å spore transaksjoner.

Enormt nettverk

Adrian Lupusor, administrerende direktør i den moldovske tenketanken Expert-Grup, sier til Radio Free Euorpe at rapporten beskriver et enormt nettverk for hvitvasking av penger.

– Kroll-rapporten beskriver hvitvasking av grenseoverskridende karakter. Svindelen må ha involvert flere internasjonale selskaper og banker.

Lupsor tror også at mange personer skal ha vært involvert.

Shor er nå tiltalt for korrupsjon og soner for tiden i husarrest. Konsulentselskapet Krolls rapport ansees imidlertid ikke som en offisiell etterforskning. Kroll har ikke besvart CNNs henvendelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært