Meny

IMF truer med å trekke lån til Hellas

En mann i Aten bærer en plakat med håp om at høyere makter vil redde Hellas. Hellas' kreditorer krever omfattende reformer i gresk arbeidsliv for at landet skal få utbetalt den siste delen av kriselånet. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriseprogrammet for Hellas er så langt unna målet at Det internasjonale pengefondet (IMF) truer med å droppe videre utbetalinger hvis ikke eurosonen sletter en betydelig del av landets gjeld.

følge Financial Times har Poul Thomsen, lederen for IMFs Europa-avdeling, gitt beskjed om at IMF stiller krav om gjeldssanering hvis Hellas skal få flere krisemidler.

Den foreløpige siste låneutbetalingen er på 7,2 milliarder euro, hvorav halvparten er midler fra IMF. Hellas har desperat behov for pengene hvis landet skal unngå statskonkurs, men kreditorene vil ikke betale før Hellas går med på omfattende reformer.

Bakgrunnen for at IMF krever at eurosonen, som er Hellas' største kreditor, sletter delen av gjelden, er IMF-beregninger som viser at den greske økonomien risikerer et underskudd på 1,5 prosent. Det betyr at landet vil trenge enda flere kriselån for å holde økonomien gående.

Eurosonen har tidligere kalkulert med at Hellas vil få et økonomisk overskudd på 3 prosent i år. Tirsdag nedjusterte EU-kommisjonen den forventede veksten fra 2,5 til 0,5 prosent som følge at en kraftig nedgang i gresk økonomi i årets første kvartal.

De andre eurolandene har vært sterkt imot å gi Hellas gjeldssanering ettersom det vil innebære at deler av gjelden i realiteten vil bli belastet skattebetalere i andre euroland.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært