– Hellas er konkurs om en uke

Finansminister i Hellas Yanis Varoufakis snakker med innenriksminister Nikos Voutsis under et møte i det greske parlamentet forrige uke. Foto: NTB scanpix
Finansminister i Hellas Yanis Varoufakis snakker med innenriksminister Nikos Voutsis under et møte i det greske parlamentet forrige uke. Foto: NTB scanpix

Det greske gjeldsdramaet fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greske myndigheter har informert kreditorene om at landet vil være teknisk konkurs om en uke, melder den britiske avisen The Telegraph.

Dette skjer i kjølvannet av forhandlingene om en ny krisepakke.

Fristen for å betale milliardgjelden til Det internasjonale pengefondet (IMF) forfaller 9. april.

Prioriterer offentlige lønninger

Den greske økonomien har holdt seg flytende på store krisepakker fra IMF og EU siden 2009. Dersom landet ikke får flere kriselån, står Hellas i fare for å gå tom for penger.

I et intervju med den tyske avisen Der Spiegel sa den greske innenriksministeren at han håper landets kreditorer forstår at Hellas ikke kan betale tilbake milliardlånet til IMF, og at de er nødt til å prioritere offentlige lønninger og pensjoner.

Les også: Annenhver tysker vil ha Hellas ut av eurosonen

Ifølge The Telegraph har en representant for greske myndigheter informert eurosone-topper om at «Hellas ikke har mulighet til å holde seg flytende etter 9. april.»

Dette har senere blitt tilbakevist av det greske finansdepartementet.

Les også: Eurosjefen til Hellas: Klokka tikker

Risikerer restskatt

Dersom ikke Hellas betaler tilbake milliardlånet til IMF, risikerer landet ytterligere restskatt. Hellas skylder også 240 millioner euro i renter (2,1 milliarder norske kroner).

– Åpenheten rundt Hellas sin økonomiske situasjon er i ferd med å bli mindre, sier analytiker George Saravelos ved Deutche Bank til The Telegraph.

Han tror Hellas kommer til å slite med å oppfylle sine økonomiske forpliktelser i mai, dersom landet klarer å betale gjelden i april.

Les også: – Euroen vil kollapse hvis Hellas går ut

– Kan bestemme selv

Det finnes forøvrig ingen internasjonale regler for hva som skjer når et land går konkurs. I motsetning til et konkursbo, kan ikke et land deles opp i eiendeler for så å selges.

Finn Østrup, professor ved Copenhagen Business School, forklarte det slik til forskning.no i 2011:

– Det er ikke etablert noen internasjonale prosedyrer for hva et land skal gjøre når det ikke kan oppfylle gjeldsforpliktelsene sine.

– Så landet kan faktisk selv bestemme at det ikke vil betale gjelden sin, forteller Østrup.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden