Meny

Solberg varsler drastiske kutt uten omstilling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) varsler kutt i både lønninger og velferd, dersom Norge ikke klarer å bli mindre oljeavhengig.

Til Dagens Næringsliv sier Solberg at politikerne må gjøre drastiske kutt om noen år, dersom det ikke blir vekst i andre næringer.

– Budsjettarbeid er en slitsom prosess, for det er mange gode formål og mye viktig man har lyst til å gjøre, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Berge velferdsstaten

Mandag starter regjeringen de første drøftelsene av statsbudsjettet for 2016 på Hurdalsjøen hotell nord for Oslo. Statsministeren vil ikke være konkret på hva budsjettet skal inneholde, men peker på omstilling som et sentralt nøkkelord.

– Det overordnede som preger budsjettet må være at det går i den riktige retningen for de utfordringene vi ser fremover – den omstillingen som vi må ta, sier Solberg.

Ifølge statsministeren handler det om å berge velferdsstaten.

– Målet er å trygge velferden. Å sørge for at det er trygge gode jobber for folk, og jobber som har evne til å finansiere velferdssamfunnet vårt. Jeg tror de aller fleste nordmenn er ganske stolte av det norske velferdssamfunnet sånn det er i dag, sier hun.

Les også: Siv Jensen varsler nye skattekutt

Kutt eller omstilling

Solberg peker på at norsk økonomi og norsk lønnsnivå de siste tiårene er løftet av en usedvanlig gunstig utvikling, der prisene på olje og andre varer vi eksporterer, har steget langt mer enn prisene på det vi importerer.

– Vi har hatt en særnorsk bytteforholdsutvikling som har gjort at kostnadene våre er blitt mye høyere enn produktivitetsutviklingen vi har sett de siste årene, har bærekraft til, sier Solberg.

Nå står valget mellom å kutte lønninger og velferd, eller omstille økonomien-

– Valget er om vi skal bli et billigere land, med lavere lønninger og mindre velferd eller om vi skal bli et smartere land som kan bære dette. Det er smartere vi må bli, sier hun.

Les også: De borgerlige går til kamp mot TV-vold

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært