Trygve Slagsvold Vedum utfordrer Erna Solberg:

– Mener du fortsatt at Norge bør bytte ut krona med euro, Erna?

KREVER EURO-SVAR: – Mener den norske statsministeren at Norge er tjent med å oppgi krona og gå inn i euroland, vil Trygve Slagsvold Vedum vite. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
KREVER EURO-SVAR: – Mener den norske statsministeren at Norge er tjent med å oppgi krona og gå inn i euroland, vil Trygve Slagsvold Vedum vite. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Erna Solberg har eklært seg som tilhenger av å slutte Norge til euroen. Nå vil Sp-sjefen ha en avklaring i spørsmålet om hun og Høyre fortsatt ønsker å gi opp krona.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mener du fortsatt at Norge burde hatt euro framfor egen valuta, eller tok du feil, Erna Solberg?

Det er spørsmålet Senterpartiets leder, stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum, nå sender skriftlig til statsministeren.

Spørsmålet er aktualisert etter at sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale 12. februar la vekt på egen valuta som en stor fordel i dagens situasjon.

«Uten en egen valuta ville situasjonen vært mer utfordrende. Da måtte partene i arbeidslivet gjort jobben alene. Erfaringer fra andre land i Europa viser at det kan være krevende», sa Olsen da.

«Som et lite land»

Senterparti-lederen sier seg enig med sentralbanksjefen.

– Erna Solberg har derimot argumentert sterkt for å kutte ut en egen norsk valuta og gå over til euro. Dermed ville Norge også miste muligheten til en egen pengepolitikk, sier Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

– Hadde Høyre fått sin vilje, ville vi ikke hatt egen valuta nå. Men vi har andre interesser enn industrilandet Tyskland. Vi har mye råvareinntekter. Vi tjener mye penger når oljeprisen går opp, for eksempel, mens det virker motsatt for Tyskland, sier han.

«Som et lite land er vi utsatt for spekulasjoner mot den norske kronen. Det kan presse kronekursen kraftig opp og svekke konkurranseevnen til norske bedrifter... Hvis vi blir med i euro-samarbeidet vil jo vi ha samme valuta som de landene som kjøper store deler av den norske eksporten, og på den måte slipper norske bedrifter denne risikoen. Det igjen trygger arbeidsplassene, og særlig her i Hordaland som er det største eksportfylket», sa Erna Solberg til Bergensavisen i 2005.

Les også: Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

Island kontra Hellas

I 2007 fikk Høyre utredet eurospørsmålet av Audun Gleinsvik i Econ. Nestleder Jan Tore Sanner gjentok etter Econs anbefaling at Norge burde gi opp krona og gå inn i EUs pengeunion.

– Er det ikke noe i det Høyre sier, at en liten valuta lett kan bli utsatt for spekulanter, Trygve Slagsvold Vedum?

– Jo, alle ting har ulemper og fordeler. Men i sum er det som sentralbanksjef Olsen også sier. Med egen valuta får vi flere styringsinstrumenter. Selv et lite land som Island hadde stor fordel av å ha en egen valuta etter finanskrisen, svarer han.

– Hadde Hellas hatt drakmer, kunne den blitt devaluert slik at konkurranseevnen deres ble bedret. I utgangspunktet ville de heller ikke fått tilgang til så billig lånekapital, legger Slagsvold Vedum til.

Les også: Nå skal EU-landene styres mer fra Brussel

– Erna kan ikke holde tett nå

– Vil ikke statsministeren bare svare at ditt spørsmål ikke er aktuelt nå?

– Da vil jeg si at det er et høyaktuelt spørsmål. Ser du på EU, er det masse debatt der. Selv om vi ikke er medlem, må en statsminister mene noe om norsk valuta, svarer Trygve Slagsvold Vedum.

Han er spent på å få vite om statsministeren er uenig med sentralbanksjefens vurdering.

– Når hennes statsråd Vidar Helgesen reiser til Storbritannia for belære dem om EU- og EØS-spørsmål, bør statsministeren kunne svare på om euro eller norsk krone er mest gavnlig for Norge, sier han.

Les også: Marit Arnstad raser mot EU-Helgesens utspill i London

Personvernpolicy