Jan Tore Sanner om kommunegjeld:

– Høyere kommunegjeld betyr bedre kommunalt tilbud

GJELD TIL GLEDE OG URO: Kommune-Norge har en gjeld på i alt 368,8 milliarder kroner. Sogndal kommune skylder for eksempel 78 prosent av sin årlige inntekt. Foto: Stein Magne Os (Distriktssenteret)
GJELD TIL GLEDE OG URO: Kommune-Norge har en gjeld på i alt 368,8 milliarder kroner. Sogndal kommune skylder for eksempel 78 prosent av sin årlige inntekt. Foto: Stein Magne Os (Distriktssenteret)

Voldsom vekst i kommunenes gjeld gjenspeiler aktive investeringer i kommunene, beroliger kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Høyere gjeld gjenspeiler det høye investeringsnivået som kommunene har hatt de siste årene. Investeringer betyr nye sykehjem, flere omsorgsboliger og flere skoleplasser.

Det skriver statsråd Jan Tore Sanner i en kommentar til tallene ABC Nyheter i formiddag offentliggjorde om kommunenes voksende gjeldsbyrde.

De viste at kommunenes gjeldsbyrde på fem år har vokst med 88,5 prosent.

Les også: Denne gjengen har blitt dypt forgjeldet

Vil du vite hvor mye av kommunenes samlede gjeld som hviler på «dine» skuldre og din kommune? Her finner du oversikten.

Renteøkning gir uro

Sanner påpeker at gjeldsnivået varierer veldig mellom kommunene.

– Vi kan ikke utelukke at enkelte kommuner har såpass høy gjeld at en eventuell renteøkning vil kunne påvirke tjenestetilbudet, slår kommunal- og moderniseringsministeren likevel fast.

– Det er viktig at kommunene tenker nøye gjennom hvordan de bruker pengene sine og om de kan tåle høyere gjeld og en høyere rente.

– Gjeldsnivået bør holdes bærekraftig

Riksrevisjonen anbefaler at departementet bør vurdere om regelverket og statens virkemidler er tilstrekkelige for å sikre at kommunenes gjeldsnivå holdes på et bærekraftig nivå.

Et utvalg er allerede i gang med å foreta en helhetlig gjennomgang av kommuneloven.

– Økonomibestemmelsene i kommuneloven, som Riksrevisjonens anbefalinger berører, vil være en sentral del av dette arbeidet. Jeg vil avvente eventuelle tiltak til utvalget har sluttført sitt arbeid. Innstillingen fra utvalget skal foreligge innen utgangen av inneværende år, fremholder Sanner.

Personvernpolicy