Hellas får forlenget låneprogram

Hellas og eurolandene gjorde fredag et nytt forsøk på å bli enige om en forlengelse av det greske låneprogrammet. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
Hellas og eurolandene gjorde fredag et nytt forsøk på å bli enige om en forlengelse av det greske låneprogrammet. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix

Etter intense forhandlinger forlenger eurogruppen Hellas' låneprogram. Men det kommer ikke gratis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Arbeidet starter nå, sier Hellas' nye finansminister Yanis Varoufakis.

– Dette er bare det første skrittet på en lang reise. Men det er et skritt i riktig retning.

På det tredje møtet på to uker og etter intense diskusjoner i kulissene kunngjorde de 19 finansministrene i eurosonen fredag kveld at det greske låneprogrammet forlenges med fire måneder.

Dermed unngår grekerne kollaps når programmet utløper ved månedsskiftet, og børsen i USA reagerte med et byks oppover. Men forlengelsen kommer ikke gratis for det nye regimet i Aten.

– Hellas kjøper seg litt tid. Alt det harde arbeidet gjenstår, mener Ian Bremmer i analysebyrået Eurasia Group.

Les også: Merkel og Tsipras i samtaler før euromøte

Reformer

Euroleder Jeroen Dijsselbloem sier det er noe «fleksibilitet» i programmet, men de nye lederne i Aten forplikter seg de neste fire månedene til svært like vilkår som tidligere greske regjeringer.

Hellas må mandag legge fram en liste over reformplaner. For den venstreorienterte regjeringen er det et viktig poeng at den nå får muligheten til å påvirke fremtidige reformer selv.

– Vi får et forhold mellom likeverdige. Vi legger dagene bak oss der reformer ble diktert, men ikke fulgt. Fra i dag av er vi medforfattere av vår egen skjebne, sier Varoufakis til pressen i Brussel.

– Vi gjeninnfører nasjonal selvstendighet, mener han.

Forpliktelser

Men Hellas forplikter seg også så lenge forlengelsen varer, til ikke å innføre ensidige tiltak som vil virke negativt inn på stabilitet og balanse. Grekerne sier også de skal innfri alle økonomiske forpliktelser overfor kreditorene. Og de skal fortsatt overvåkes av de internasjonale långiverne, selv om de får litt større slingringsmonn i kravet til budsjettoverskudd.

Spørsmålet er hvordan de greske velgerne oppfatter avtalen. Regjeringen har lovet dem endring og har ikke råd til at låneforlengelsen blir oppfattet som et knefall for Brussel.

– Det er ikke innlysende hvordan Tsipras skal selge dette som en seier hjemme, kommenterer Vincenzo Scarpetta i tankesmia OpenEurope om statsminister Alexis Tsipras' arbeid overfor opinionen.

Les også: Tyskland avviser gresk kompromiss

Pusterom

Låneprogrammet på til sammen 240 milliarder euro har holdt den greske økonomien flytende siden 2010, men den europeiske delen av det utløper ved månedsskiftet. Uten noen forlengelse har markedet fryktet fullt kaos, statskonkurs og uttreden av euroen for grekerne.

Grekerne ba om en forlengelse på seks måneder, men endte opp med å få fire.

Forlengelsen gir nå Hellas et kort pusterom til å forhandle om et helt nytt låneprogram – det tredje siden 2010 – med større muligheter for regjeringen til å leve opp til valgløftene om snillere reform- og sparekrav.

Personvernpolicy