Sjeføkonom spår større oljenedtur

Harald Magnus Andreassen har tror på langvarig oljenedtur. Foto: NTB scanpix
Harald Magnus Andreassen har tror på langvarig oljenedtur. Foto: NTB scanpix

De norske oljeinvesteringene kommer til å falle med en tredel, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en god del mer enn hva andre mener. Samtidig sier vi at norsk økonomi generelt kommer til å klare seg greit, sier Andreassen til NTB.

Han var en av ni eksperter fra næringsliv og akademia som fredag leverte råd og synspunkter til finansminister Siv Jensen (Frp) om hvordan hun bør møte oljenedturen.

Samtidig kom oppdatert statistikk fra Nav om at det ble 600 flere arbeidsledige i løpet av januar. Ledigheten økt først og fremst i oljerelaterte virksomheter på Vestlandet.

Les også: Norge må se Kina overta norske oljekontrakter med Russland

– Stabilt

– Jeg er svært glad for at arbeidsmarkedsstatistikken viser en veldig stabil arbeidsledighet. Det tror jeg mange er glad for, selv om det jo også er mange som har det vanskelig nå – særlig i Rogaland, sier Jensen til NTB.

Ifølge Nav er ledigheten nå på 3,1 prosent, mot 3,0 prosent på samme tid i fjor.

Jensen holder fast på at norsk økonomi ikke står overfor noen krise, men sier vi er inne i en varig omstilling der tiltak som effektivisering av offentlig sektor, skattereform og liberalisering av arbeidsmarkedet fortsatt gjør jobben som skal til for å hindre noen stor nedtur.

Les også: Klare tegn til oljebrems

Skattekutt

Andreassen oppfordrer Jensen til å gjennomføre skattereformen så fort som mulig og uten å vente på ytterligere utredninger.

– Dette er en god anledning til å ta grep som uansett bør tas, sier han.

Men ut over det ser Andreassen ikke behov for store grep fra Finansdepartementet nå – tross antakelsen om et fall i investeringene i oljebransjen på en tredel.

– Vi har allerede fått en kraftig rentenedgang, og vi har fått en svak kronekurs. Det kompenserer for mye av effekten som kommer av lavere oljeinvesteringer. Det blir vondt og vanskelig for dem som berøres, men det slår ikke ut i noen kraftig nedgang i økonomien for øvrig, sier han til NTB.

Mer i Norge

Andreassen peker på at fordi Norge er et høykostland, vil oljeselskapenes kutt – som skjer over hele verden – bli mer omfattende hos oss.

– Oljeselskapene har for lite penger, de er ikke kredittverdige og de ønsker ikke å låne for mye. De må kutte. Det skjer over hele verden, og Norge kommer til å bli mer rammet enn andre, fordi vi er blant de dyreste. Og selv om Johan Sverdrup-feltet vil avhjelpe noe, minner jeg om at det utgjør bare 10 prosent av de samlede investeringene. Derfor mener vi at fallet i oljeinvesteringene er undervurdert, sier han til NTB.

Personvernpolicy