Per Olaf Lundteigen på studietur i Brussel:

Per Olaf Lundteigen: – EUs system er på hell

EU BURDE VALGT: – Enten burde EU innført løsere tilknytning og vekk med euroen, eller en føderal stat med full økonomisk og politisk union, sier Per Olaf Lundteigen - her utenfor EU-parlamentet i Brussel. Foto: Privat.
EU BURDE VALGT: – Enten burde EU innført løsere tilknytning og vekk med euroen, eller en føderal stat med full økonomisk og politisk union, sier Per Olaf Lundteigen - her utenfor EU-parlamentet i Brussel. Foto: Privat.

– Om EUs dype systemfeil kan løses gjennom reform - eller noe mer radikalt - gjenstår å se, advarer Per Olaf Lundteigen etter Stortingets studietur til EU denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterparti-profilen Per Olaf Lundteigen er blitt alvorlig uroet over utviklingen i EU etter at han denne uka deltok på en studiereise for elleve stortingsrepresentanter til Brussel.

– EU lider av en grunnleggende systemfeil. Lederne kommer med den ene uttalelsen etter den andre om å rette opp det ene eller det andre. Men det har ikke noen troverdighet lenger. Næringslivet og borgerne ser at det ikke fungerer, sier Lundteigen til ABC Nyheter og legger til:

– Fra før er det kjent at de har fått en framvekst av stadig mer EU-kritiske partier. Inntrykket jeg fikk etter mine samtaler i Brussel, er at det er oppstått en stadig sterkere tvil også blant høyrefolk og sosialdemokrater.

– Lite tyder på at sosialdemokratene og de høyrekonservative partiene i EU nærer tvil om EU-prosjektet?

– Når du spør, kommer tvilen ganske raskt fram, men mest i samtaler på tomannshånd. Dette ligger mye nærmere overflata enn folk aner.

Les også: – Dogmatisk politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

– De burde demontere euroen

– De sitter fast i et ideologisk markedsliberalistisk prosjekt uten forankring i realøkonomien, sier Lundteigen.

Han mener den store bristen er at EU hele tida skal utvikle tettere og tettere union der valutaen er felles, men uten at de har et felles finansdepartement. Under et møte med finske Jyrki Katainen, EU-kommisjonens visepresident, spurte Lundteigen om Katainen ser det som mulig i det lange løp å ha euro uten en felles finanspolitikk.

Katainen svarte, ifølge Lundteigen, at han ikke ønsker å skape et Europas Forente Stater etter mønster av USA.

– EU feirer nå at enda et land, Litauen, innførte euroen fra nyttår. Etter mitt syn skulle Katainens svar betydd at EU startet demontering av euroen i stedet for at flere land binder seg til euro-masta, sier Lundteigen.

Les også: Arena-forskere: – EU er ikke demokratisk

– Kan ende radikalt

– Dette systemet er på hell! Det er ingen som lenger snakker om det føderative Europa med felles finansdepartement som står til ansvar for et demokratisk valgt EU-parlament, sier Lundteigen.

– Samtidig feirer de altså at Litauen kommer inn i euroen, og snakker mer og mer om union – bankunion, energiunion og så videre. Men de folkelige reaksjonene gir nå rystelser inn i de mest sikre og dogmatiske partiene, fortsetter han.

– Sett utenfra virker det ikke som om EU-systemet er på hell?

– Nei. Det er virkelig tankekorset. Her er et ferniss av dypere integrasjon – samtidig som det er så sterke motkrefter at det skaper tvil selv i de etablerte partiene. Mange store endringer i verden har kommet raskt og radikalt, svarer Lundteigen og legger til:

– Om dette kan løses gjennom reform eller noe mer radikalt, gjenstår å se.

Les også: Nå lar EU euroen ta mer styring over landene


Personvernpolicy