Meny

Deflasjonen akselererer i eurosonen

En kvinne kikker på varer på salg i den greske hovedstaden Aten. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerprisene i eurosonen falt med 0,6 prosent i januar, først og fremst på grunn av fallende oljepriser. Dermed øker frykten for langvarig deflasjon.

Markedet hadde ventet et prisfall på 0,5 prosent, men det uventet sterke og bekymringsfulle prisfallet betyr at skrekkscenarioet med langvarig deflasjon nærmer seg virkelighet. Prisene falt med 0,2 prosent i desember.

Energiprisene trekker mest ned med en nedgang på 8,9 prosent, men det var også et lite fall i prisene på mat, alkohol og tobakk, melder EUs statistikkontor Eurostat.

Les også: Frykt for at Europa kan bli som Japan

Prisnedgangen skjer etter at Den europeiske sentralbanken ESB i forrige uke kunngjorde et stimuleringsprogram med oppkjøp av obligasjoner som blant annet har til hensikt å øke inflasjonen til oppunder to prosent.

Deflasjon fører på den andre siden til lavere produksjon fordi forbrukere og bedrifter utsetter kjøp i håp om enda lavere priser.

Det var nettopp for å unngå deflasjon at sentralbanken iverksatte den storstilte redningsplanen.

Les også: Tøffe tider i vente for Hellas' nye statsminister

Planen innebærer at sentralbanksjef Mario Draghi setter i gang seddelpressen og sender 60 milliarder nye euro ut på markedet hver måned. Håpet er at bankene låner ut pengene til nye investeringer og ny produksjon.

Problemet med deflasjon:

  • Når prisene stiger kalles det inflasjon. Ordet kommer fra det latinske ordet for å blåse opp. Inflasjon medfører at man får kjøpt mindre for en krone, eller sagt på en annen måte, at kronen blir mindre verdt.
  • Det motsatte av inflasjon er deflasjon, at prisene faller.
  • Om prisene faller uten at også lønnsnivået faller, øker kjøpekraften. Om virksomhetenes og forbrukernes oppførsel for øvrig forblir uendret, vil den økte kjøpekraften gi ny vekst.
  • Deflasjon blir først et problem når prisfallet rammer mange varegrupper, og lønnsnivået og verdien av fast eiendom går ned samtidig. Slik deflasjon vil påvirke folks handleatferd, og kan forsterke krisen, slik det skjedde under den store depresjonen på 1930-tallet.

(Kilde: Ritzau)

 

Privatøkonomi
Populært