Meny

Forvalter: Gullperioden er over for Norge

NYE TIDER. Forvalter Hogne Tyssøy i Holbergfondene (innfelt) søker tilflukt i tradisjonelle børslokomotiver og eksportrettede virksomheter. Her fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / Berit Roald (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjelper ikke at oljeprisen kommer opp igjen, fastslår kapitalforvalter.

Oljeprisfallet har snudd opp ned på Oslo Børs, og sendt investorene halsende inn i trauste børslokomotiver.

Hogne Tyssøy, forvalter for norske aksjer i Holberg-fondene, varsler nye tider etter over tjue prosent årlig avkastning i aksjemarkedet de siste fem årene.

– Markedet sett med norske øyne er i veldig endring, og vi er i en periode hvor rammebetingelsene forandrer seg etter en gullperiode for norsk økonomi og den norske børsen, sier han til DN torsdag.

Dersom endringene viser seg å være varige skal vi leve med en noe mer krevende situasjon i deler av landet fremover, mener han.

Høye oljepriser har kanalisert mye kapital inn i oljerelaterte næringer og skapt et høyt kostnadsnivå. Når strømmen nå reverseres så kommer lønnsomheten til hele verdikjeden som skal leve av inntektene under press. Det skaper behov for omstilling, påpeker Tyssøy.

– Vi skal bygge ned energiinvesteringene ganske kraftig, også selv om oljeprisen skulle sprette opp igjen. Samtidig er det mye ugjort innenfor sjømat og landbasert infrastruktur, sier han.

Lokomotivene i fokus

En svakere norsk krone har bidratt til å spise opp en god del av kostnadsulempen for norske bedrifter de seneste ti årene. Men, man glemmer at man kom fra et allerede høyt nivå, påpeker Holberg-forvalteren-

– Vi er fortsatt en høykostprovins i verden. Det blir krevende, og det er vanskelig å skape nye forretninger fra grunnen av, sier Tyssøy.

Han spår hardere lut i både offentlig og privat sektor. Kostnadsveksten må begrenses samtidig som produktiviteten økes, formaner forvalteren.

Det finnes imidlertid få andre sterke næringsklynger foruten de oljerelaterte og maritime. Likefullt er det en del enkeltselskaper på børsen med spennende utviklingsmuligheter, mener forvalteren.

Han trekker frem lokomotiver som Yara, Hydro, Telenor, DNB og andre banker, samt eksportrettede virksomheter som møbelprodusenten Ekornes og panteautomatselskapet Tomra, cruisrederiet RCCL og flyselskapet Norwegian.

Lavere avkastning

Tyssøy påpeker at shipping fortsatt er en stor næring i Norge. Og, i likhet med offshore, har bransjen hatt en periode med "fantastisk" lønnsomheten inntil for 3-4 år siden.

Forvalteren mener imidlertid at er stor fare for en lang periode med lav lønnsomhet. Det er også et bilde han bruker om Oslo Børs.

– Jeg tror ikke vi skal love for høy nominell eller reell avkastning, men jeg tror vi skal kunne gå ut og si at vi skal levere den meravkastning som risikoen i aksjemarkedet tilbyr, det vil si 5-6 prosent over risikofri rente, sier Tyssøy, og understreker at dette er en forventning, ikke en garanti.

Lange briller

Han oppfordrer imidlertid alle til å heve blikket og ha et langsiktig perspektiv som investor innefor de områdene som kan komme til å levere.

Samtidig erkjenner han at øvelsen er krevende. Det hjelper å se på kvartalsresultatene kun som en avsjekk, påpeker Tyssøy.

– Man trenger ikke løpe til legen fire ganger i året for å ta blodprøver, men kanskje en gang i blant, sier forvalteren.

De nye rammebetingelsene ventes presse frem omstilling i norsk næringsliv og i investoradferd.

– Rådville

Torsdag uttrykte også Nordea-strateg Erik Roland, Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød og DNB-strategene Morten Jensen og Paul Harper, usikkerhet omkring utsiktene.

Resultatsesongen kan således bli en viktig helsesjekk for tilstanden til et vanligvis oljesmurt aksjemarked.

– Vi er litt rådville for øyeblikket. Det diskuteres mye her også hvor man burde sitte den neste tiden. Det er for tidlig å velge kandidater innenfor oljeservice, og alle som tjener på svak norsk kroner, og svak oljepris, har i stor grad blitt repriset, sa aksjestrateg Erik Roland i Nordea til DN torsdag.

Hovedindeksen, som var opp nær fem prosent ifjor, er sålangt i år opp omlag 3,8 prosent, og ned omkring fire prosent siste seks måneder.

Energiindeksen er på samme tid under streken med like mange prosent hittil i år, og over 32 prosent de siste seks månedene.

Les også:

Forvaltere om Oslo Børs før resultatsesongen: – Vi er litt rådville

– Man skal langt ned i kjelleren

– Det er en grunn til at det ikke ser like ille ut som for et par år siden

Privatøkonomi
Populært